Twinkle | Digital Commerce

Kassa stelt veiligheid PayPal aan de kaak

2017-05-27
180101
  • 1:48

Kassa stond dit weekend bijna geheel in het teken van online-betaalmethode PayPal. Het consumentenprogramma stelde drie verschillende praktijken van de eBay-dochter aan de kaak. PayPal zou te weinig doen om fraude te voorkomen.

‘Online betalingssysteem PayPal niet veilig genoeg’, zette presentatrice Brecht van Hulten afgelopen zaterdag de toon aan het begin van Kassa.

Aan de hand van voorbeelden van gedupeerden en mede op basis van input van veiligheidsdeskundigen constateert Vara's consumentenprogramma achtereenvolgens dat:

  • PayPal te weinig doet om kopersfraude via nep-mails te voorkomen;
  • De verkoper bij PayPal niet optimaal beschermd is als de koper zijn geld terugvordert;
  • Bankgegevens bij PayPal slechts zijn afgeschermd door een gebruikersnaam en wachtwoord.

Derk Wagelaar, marketingmanager van PayPal in de Benelux, gaat in de studio per punt in op de kritiek. Hij wijst er bij herhaling op dat PayPal weinig fraude kent en veel doet om dit te voorkomen: ‘Fraudebestrijding is de kern van ons bedrijf’, zegt hij onder meer.

PayPal was een half jaar geleden al het mikpunt van kritiek van gratis krant Metro. Uit de reacties onder een bericht daarover op deze site blijkt dat webwinkeliers wisselend denken over de prestaties van het bedrijf.

U kunt de Kassa-uitzending van afgelopen zaterdag hier terugkijken:

UPDATE: reactie PayPal
PayPal heeft na het verschijnen van dit bericht een e-mail gestuurd naar de redactie van Twinkle. Daarin wijst het bedrijf naar een officiële reactie op de uitzending van Kassa.

Uit die reactie:
' Afgelopen zaterdag was Derk Wagelaar, marketing directeur van PayPal, te gast in het VARA programma Kassa. Op basis van klachten over oplichting is PayPal uitgenodigd een reactie te geven. PayPal is van mening onvoldoende de mogelijkheid te hebben gehad om in de uitzending uit te leggen wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van fraude.'

De hele reactie, waarin PayPal tips geeft om slachtofferschap van oplichting te voorkomen, vindt u hier.