Twinkle | Digital Commerce

Currence knoopt iDeal aan buitenlandse systemen

2017-05-27
315256
  • 2:14

Currence koppelt iDeal aan Giropay en eps, soortgelijke systemen in Duitsland en Oostenrijk. Webshoppers uit die landen moeten straks via hun bank kunnen afrekenen in Nederlandse shops. Andersom moeten shoppers uit ons land met iDeal over de grens kunnen betalen.

Currence liet afgelopen najaar doorschemeren de toegevoegde waarde van een samenwerking met Giropay en eps te bekijken. ‘Er is sprake van contacten die mogelijk leiden tot een onderzoek om systemen te koppelen’, drukte Currence’ Bob Goulooze zich toen voorzichtig uit tegen Twinkle.

'Open infrastructuur'
Vandaag maakt iDeal-beheerder Currence bekend inderdaad met de genoemde partijen samen te gaan werken. Uit het persbericht: ‘De overeengekomen doelstelling is een open infrastructuur te ontwikkelen waarmee een consument in het ene Europese land online en in realtime een betaling voor bestelde goederen en diensten kan verrichten bij een webwinkel in een ander Europees land, door gebruik te maken van zijn normale faciliteiten voor internetbankieren.’

Geen prioriteit
Currence koestert al een tijd lang de ambitie om met iDeal de grens over te gaan. Het heeft al twee jaar een variant van iDeal op de plank liggen die ‘SEPA-compliant’ is, wat wil zeggen dat de betaalwijze is voorbereid op de Single European Payments Area (Wikipedia). Banken in de lidstaten van de Europese Unie bleken geen prioriteit te geven aan de adoptie van iDeal als online-betaalmethode. Met de samenwerking met Giropay en eps gooit Currence, dat behalve internationale ook mobiele aspiraties koestert, het over een andere boeg.

Tijdsdruk
Robert Reiger, directeur van het Oostenrijkse eps, erkent dat de samenwerking mede het gevolg is van tijdsdruk: ‘Het risico bestaat altijd dat je te laat reageert en je marktpositie kwijtraakt. We moesten nu in actie komen.’ Met iDeal en Giropay gaat eps de komende tijd onderzoeken 'hoe een standaardplatform voor veilige elektronische betalingen van consumenten aan webwinkels eruit moet komen te zien, op basis van open standaarden voor berichtverzending en berichtinhoud'. Ook wordt gekeken naar de beveiligings- en de juridische en operationele aspecten rondom de zogenoemde interoperabiliteit.

'Bekende merken'
Volgens Goulooze moet een en ander in juli geregeld zijn. Hoe shoppers dan worden gewezen op de grensoverschrijdende betaalmogelijkheid, is volgens de Curence-woordvoerder nog niet duidelijk: 'Het ligt voor de hand dat de voor shoppers bekende merken worden ingezet.' Dat houdt in dat Nederlandse webkopers straks in een Duitse webwinkel kunnen zien dat ze er met iDeal kunnen afrekenen bijvoorbeeld.

Giropay en eps zijn met respectievelijk circa 6 miljoen en 2 miljoen transacties in 2010 overigens een stuk kleiner dan iDeal, dat afgelopen jaar een kleine 69 miljoen transacties te verwerken kreeg.

NB: In Twinkle nummer 2, die deze week verschijnt, leest u verschillende artikelen over online-betalen. Een van die artikelen gaat over Maestro online, een debet-product van Mastercard dat crossborder shopping ondersteunt.