Twinkle | Digital Commerce

Ook eBay koopt Europese shoppingcommunity

2017-05-27
281141
  • [nieuws]
  • 1:15

Na Amazon heeft nu ook eBay een Europese besloten shopping community gekocht. Prooi is het Duitse bedrijf Brands4friends. Volgens eBay zouden flash fashion sites tekenen voor 20 procent van de Europese online-modeverkoop.

De markt voor online shopping communities, waar merkfabrikanten producten tegen tientallen procenten korting aanbieden, is flink in beweging. Brands4friends, opgericht in 2007, is marktleider in Duitsland en is onder dezelfde naam actief in Oostenrijk en Japan. Brands4friends heeft ook een belang in het Britse Secretsales.com, dat mee overgaat in de handen van eBay. Het Amerikaanse bedrijf betaalt 150 miljoen euro voor Brands4friends (persbericht).

BuyVip, Shopvip.com en Vente-exclusive.com
Voor ongeveer de helft van dat bedrag kocht Amazon afgelopen oktober het Spaanse BuyVip, dat momenteel 7 Europese landen bedient, waaronder Nederland. In ons land zijn het Nederlandse Shopvip.com en het Belgische Vente-exclusive.com (interview) de dominante spelers op deze markt. Vente-privee.com klopt echter ook aan de deur. De Franse pionier in flash sales, vorig jaar goed voor een omzet van 700 miljoen euro, begon afgelopen maand met uitverkopen in België. Het is niet waarschijnlijk dat de trek naar het noorden daar ophoudt.

Flash fashion
EBay’s overnameprooi Brands4friends boekte in 2009 een omzet van 80 miljoen euro, 300 procent meer dan een jaar eerder. Het is overigens niet voor het eerst dat eBay gaat verdienen aan 'flash fasion'. Binnen de vertical eBay Fashion wordt op Fashion Vault kleding van bekende merken tegen hoge kortingen te koop aangeboden.