Veel webwinkeliers die in het buitenland verkopen, zijn zich onvoldoende bewust van de btw-regels die daarbij van kracht zijn. Enige voorbereiding kan voorkomen dat u zowel in Nederland als in het buitenland btw moet afdragen.
Tekst: Sophie Ruedisulj en Angela de Miranda
De zaken gaan goed, zo goed dat uw klantenkring zich heeft uitgebreid naar het buitenland. Geen probleem natuurlijk: u stuurt de bestelling gewoon naar de in het buitenland wonende klant en brengt de hogere verzendkosten in rekening. U stuurt de klant een factuur met Nederlandse btw en geeft deze btw netjes op in uw Nederlandse aangifte omzetbelasting. Zolang u niet te veel in het buitenland verkoopt, gaat dit goed. Maar als u structureel aan klanten in andere EU-landen verkoopt, is het opletten geblazen. Het kan namelijk zo zijn dat u geen Nederlandse btw meer in rekening moet brengen, maar de btw van het land waar u het product naartoe stuurt. Als u daar op tijd op bent voorbereid, voorkomt u dat u in het buitenland alsnog btw moet afdragen over omzet waarover u in Nederland ook al btw heeft afgedragen.
Afstandsverkopen in het kort
Ondernemers die hun producten vanuit Nederland verkopen aan particuliere klanten in een ander EU-land, moeten extra goed opletten welke btw zij in rekening brengen. Bij dergelijke verkopen, die afstandsverkopen worden genoemd, kan het namelijk zo zijn dat geen Nederlandse btw meer op de factuur mag worden gezet, maar de btw van het land waar de bestelling naartoe wordt gestuurd. Dit kan in de praktijk nogal wat voeten in de aarde hebben. Het is dan ook belangrijk om tijdig de juiste btw in rekening te brengen en in het juiste land af te dragen. Op die manier voorkomt u dat de buitenlandse belastingdienst btw naheft en boetes oplegt. Overigens wijzen wij u erop dat in dit artikel alleen de verkoop van producten aan particulieren binnen de EU wordt behandeld.
Wanneer is er sprake van een afstandsverkoop?
Voor de heffing van omzetbelasting (btw) verricht u een afstandsverkoop indien:
- U goederen verkoopt aan particuliere klanten in een ander EU-land dan Nederland;
- U de goederen naar uw klant verstuurt of laat versturen;
- De goederen vanuit Nederland naar uw klant worden verstuurd.
Wanneer moet u opletten?
In de praktijk verrichten veel webwinkels wel eens een afstandsverkoop, namelijk zodra een bestelling bij een particuliere klant in het buitenland wordt afgeleverd. Deze incidentele afstandsverkopen leiden echter niet meteen tot veranderingen in de btw die op de factuur vermeld moet worden. U moet pas gaan opletten als u structureel in andere landen verkoopt. Per land is er namelijk een drempel vastgesteld. Als uw omzet in een bepaald land de drempel overschrijdt, mag u niet langer Nederlandse btw in rekening brengen, maar moet u vanaf dat moment de btw van dat bepaalde land in rekening brengen. In het jaar waarin u het drempelbedrag hebt overschreden (jaar 1) en het daarop volgende jaar (jaar 2) dient u in ieder geval de lokale btw op uw factuur te vermelden. Overschrijdt uw omzet in jaar 2 het drempelbedrag niet, dan hoeft u in jaar 3 geen lokale btw meer in rekening te brengen, maar brengt u weer gewoon Nederlandse btw in rekening totdat het drempelbedrag weer wordt overschreden. U dient de drempelbedragen van de landen waar u bestellingen aflevert dus goed in de gaten te houden.
Een voorbeeld
Een webwinkel verkoopt via zijn website sieraden aan particuliere klanten in Nederland. In 2010 beginnen echter ook particulieren uit België bestellingen te plaatsen. De webwinkel stuurt de sieraden natuurlijk ook op naar de Belgische klanten. Daarvoor krijgen de klanten een factuur met 19 procent Nederlandse btw. Op 1 oktober 2010 overschrijdt de omzet die de webwinkel dat jaar behaalt met de verkopen aan Belgische klanten het Belgische drempelbedrag van 35.000 euro. Vanaf dat moment zal dus in ieder geval gedurende de rest van 2010 en gedurende heel 2011 Belgische btw op de facturen aan de Belgische klanten moeten worden vermeld. In 2011 zijn de Belgische klanten niet meer zo enthousiast en blijft de Belgische omzet onder het drempelbedrag van 35.000 euro. Als gevolg daarvan moet de webwinkel in 2012 weer Nederlandse btw op de facturen aan Belgische klanten vermelden.
Buitenlandse btw: hoe moet dat?
Om de btw van een ander EU-land in rekening te kunnen brengen, zal u zich in het desbetreffende land moeten (laten) registreren voor de omzetbelasting. U krijgt dan een buitenlands btw-nummer dat u op uw facturen moet vermelden. Indien u zich in het buitenland registreert voor de heffing van btw, zal u dus ook in dat land btw-aangifte moeten doen over de omzet die u aldaar hebt behaald vanaf het moment dat u de drempel hebt overschreden.
Tips en aandachtspunten
- Aangezien de regeling voor afstandsverkopen alleen van toepassing is als u producten verkoopt aan particulieren (dus niet aan ondernemers), is het raadzaam om in uw webwinkel een onderscheid te maken tussen particulieren en ondernemers. U kunt dit onderscheid bijvoorbeeld laten terugkomen bij het aanmaken van een account.
- De drempelbedragen verschillen per land en kunnen wijzigen. De huidige drempelbedragen kunt u onder andere vinden op de website van de Belastingdienst.
- Wanneer u klanten in meerdere landen hebt, is het verstandig om uw omzet per land bij te houden om zo gemakkelijk per land te kunnen vaststellen of en wanneer uw omzet het drempelbedrag overschrijdt.
- Als u in het buitenland bent geregistreerd voor de btw hebt u, naast de Nederlandse regelgeving, ook te maken met de betreffende buitenlandse regelgeving (zoals factuurvereisten).
- Wacht niet met het registreren in het buitenland totdat u daadwerkelijk de drempel overschrijdt. In veel landen kan de registratie namelijk enige tijd in beslag nemen.
- De regels van de afstandsverkopen gelden niet voor accijnsgoederen. Voor deze goederen dient u altijd de btw in rekening te brengen van het land waar u de goederen naartoe stuurt.
Sophie Ruedisulj en Angela de Miranda zijn werkzaam bij RSM Niehe Lancée Belastingadviseurs. Zij staan open voor vragen over dit onderwerp.
Zie ook een blogartikel dat ik hier ooit aan gewijd heb. Dat artikel gaat dieper in op afstandverkopen van accijnsgoederen.
Verhaal klopt absoluut niet meer. De nieuwe BTW-richtlijn (geimplementeerd sinds vele jaren) houdt in dat voor verkopen aan consumenten binnen de EU de BTW geldt van het land van vestiging.
Alleen voor bedrijven gevestigd buiten de EU geldt dat ze (boven een bepaald bedrag) BTW moeten afdragen in een EU-land.
Beste heer <cite>Hoogeveen,</cite>
<cite>Met enige verbazing hebben wij uw reactie gelezen. Wij kunnen ons echter niet vinden in uw reactie omdat deze wettelijk niet juist is. In ons artikel gaan wij in op de gevolgen van artikel 5a van de Wet op de omzetbelasting 1968 (</cite><cite>dat is gebaseerd op de EU regelgeving waar u naar verwijst). Ons artikel gaat over de BTW-regeling voor afstandsverkopen; een regeling die geldt voor transacties binnen de EU. Zoals wij ook schrijven, is het inderdaad zo dat BTW moet worden aangegeven in het land waar de producten naartoe zijn gestuurd, zij het pas na overschrijding van de gestelde (nationale) drempelbedragen, zoals beschreven in artikel 5a, lid 4 van de Wet op de omzetbelasting 1968. </cite>
<cite>Wij zijn uiteraard bereid de regeling nader toe te lichten indien u dat wenst. In dat geval verzoeken wij u vriendelijk om per e-mail contact met ons op te nemen.</cite>
1968! Dan bent u inderdaad absoluut niet meer bij de tijd.
Zie ook http://www.nl.pwc.com/extweb/bn/taxnews.nsf/public/MZ74124
Zie bijv.:
"3. EU-aanbieders, die elektronische diensten verrichten aan particulieren en niet-ondernemers in de Europese Unie, worden belast met het BTW-tarief van de lidstaat van de aanbieder."
Zie Google:
http://www.google.com/#hl=en&expIds=17259,27342,27732&sugexp=gsihc&xhr=t&q=ecommerce+richtlijn+btw&cp=23&pf=p&sclient=psy&aq=f&aqi=&aql=&oq=ecommerce+richtlijn+btw&gs_rfai=&pbx=1&fp=83f87efc6f926f13
Zie ook
http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/28887_omzetbelastingregeling_voor
Het verschil zit 'm in geleverde diensten en geleverde goederen.
http://www.lawdit.co.uk/reading_room/room/view_article.asp?name=../articles/e-commerce%20directive.htm
"This definition includes selling goods and services on-line, .."
De Bolkestein richtlijn is expliciet ook bedoeld voor ecommerce in de zin van online handel. Begripsverwarring ontstaat omdat ecommerce an sich een service is.
http://ec.europa.eu/internal_market/e-commerce/directive_en.htm
"(..) Examples of services covered by the Directive include online information services (such as online newspapers), online selling of products and services (books, financial services and travel services), (..)"
Dus idd gaat het ook om online verkoop producten.
Geachte heer Hoogeveen,
Uit uw reactie blijkt uw denkfout. U verwijst naar paginas die gaan over e-commerce diensten. Echter, het stuk gaat over goederen die via internet worden besteld. BTW-technisch wordt de levering van een goed via internet anders behandeld dan een e-commerce dienst. Let wel: een boek kan zowel elektronisch (dienst) als fysiek (goed) geleverd worden. Dat verschil is vastgelegd in de wet en regelgeving.
U heeft al blijk gegeven van enige inventiviteit qua research, dus het verschil zult u zelf verder willen onderzoeken. Om u daarbij van dienst te zijn hebben wij een aantal correcte verwijzingen opgenomen die gaan over goederen leveranties via internet:
Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen hebben dan verzoeken wij u contact op te nemen met Hans van Loenen (Hoofd indirecte belastingen RSM Niehe Lancée) op het nummer 06 245 73 566. Hij zal u graag u te woord staan.
Nee, nogmaals, de EC directive sluit ook de online verkoop van producten in:
http://ec.europa.eu/internal_market/e-commerce/directive_en.htm
"(..) Examples of services covered by the Directive include (..) online selling of products and services (books, financial services and travel services), (..)"
Dus idd gaat het ook om online verkoop producten.
moeilijker kunnen we het niet maken...
Geachte heer Hoogeveen,
Wij kunnen uw inzicht niet delen. Wij zijn op de hoogte van de tekst van die richtlijn echter, de door u aangehaalde Richtlijn (punt 18) geeft ook weer wat wij u trachten duidelijk te maken:
Activiteiten zoals de levering van goederen als zodanig vallen niet onder de richtlijn.
Daarnaast verwijzen wij voor een juist begrip uwerzijds ook naar Verordening 1777/2005 (http://eur-lex.europa.eu/Result.do?T1=V2&T2=2005&T3=1777&RechType=RECH_naturel&Submit=Zoeken). In de bijlage van deze Verordening wordt vermeld wat wel en niet als e-commerce wordt aangemerkt vanuit EU BTW perspectief:
Citaat uit de opsomming die niet onder e-commerce diensten vallen (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:288:0001:01:NL:HTML):
goederen waarbij de bestelling en de verwerking van de bestelling langs elektronische weg geschieden
Let dus goed op het verschil. Wij hebben het over online retail, een bekend begrip voor u. De regels daarvoor hebben wij weergegeven. Gezien uw enthousiasme zouden wij een persoonlijk contact op prijs stellen. Wellicht dat wij iets voor uw bedrijf kunnen betekenen.
Wij hebben een website in Nederland en gaan af en toe naar een beurs voor meernaamsbekendheid te krijgen. Nu willen we naar een beurs in België gaan, maar hoe zit het dan met af te dragen BTW?
We komen in totaal niet aan die 35000,-
@ Huub
Indien jullie voor België het drempelbedrag van 35.000 per jaar (excl. BTW) niet overtreden kun je dit gewoon doen met het Nederlandse BTW nr. van jullie bedrijf. Mocht je méér dan 35.000 op jaarbasis in België verkopen is het verplicht een Belgisch BTW nr. aan te vragen. Hiervan zal ongetwijfeld jullie accountant/boekhouder van op de hoogte zijn.
Voor verkopen aan particulieren naar België wordt de normale Nederlandse BTW in rekening gebracht. Doe je verkoop aan een bedrijf, met een geldig BTW code nr, dan zou je kunnen volstaan door deze géén BTW te berekenen. In je eigen maandelijkse of kwartaal OB aangifte verstrek je dit via een ICP-aangifte (Intra-Communautaire Prestaties) aan onze fiscus. Vergeet niet het opgegeven BTW code nr. van de Belgische ontvanger te controleren, anders ben je daar weer strafbaar voor. Google maar eens op ICP-aangifte.
Bedankt voor uw duidelijke antwoord.
De boekhouder wist wel als je via de webwinkel verkocht dat deze regel gelden, maar wist niet of het ook telt voor verkoop op een beurs.
Met vriendelijke groet,
Huub
Beste Huub en Frits,
Wij hebben jullie reacties op ons artikel gelezen. Wij zijn het eens met het antwoord van Frits; zolang er sprake is van een afstandsverkoop voor de BTW is ons artikel en hetgeen Frits heeft geantwoord van toepassing. Gelet op de laatste reactie van Huub, willen wij nog wel hieraan toevoegen dat het daadwerkelijk meenemen van spullen naar een beurs in het buitenland waar de spullen ook echt worden verkocht, andere gevolgen heeft voor de heffing van BTW en dat in dat geval de afstandsverkopenregeling niet van toepassing is.
In dat geval ontstaat er mogelijk wel belastingplicht in het buitenland (in dit geval België). Een en ander hangt af van de hoedanigheid van de kopers en van de koopovereenkomst.
Indien gewenst, zijn wij uiteraard graag bereid jullie hierover nader te informeren. Wij verzoeken jullie vriendelijk om dan contact met ons op te nemen. Voor de contactgegevens van ons kantoor in Amsterdam verwijzen wij jullie naar onze website: www.rsmnlk.nl.
Hartelijke groet,
Sophie Ruedisulj en Angela de Miranda
Dag Sophie en Angela,
Ik ben vandaag door een artikel in het GIBO journaal geattendeerd op deze problematiek.
Een klant van mij levert goederen aan Duitsland en heeft reeds vorig jaar de grens van 100.000 overschreden. Tot nu toe is echter volledig aangifte in Nederland gedaan.
Heeft u enig idee wat de gevolgen van deze handelswijze kunnen zijn? Ik neem aan sowieso direct beginnen met in Duitsland aangifte te doen, maar ook met terugwerkende kracht? en zo ja, kan dan in Nederland ten onrechte betaalde omzetbelasting worden teruggevraagd?
Uw reactie hoor ik graag.
Met vriendelijke groet,
Fred Ceelen
Geachte heer Ceelen,
Hartelijk dank voor uw reactie op ons artikel.
Ervan uitgaande dat de leveringen aan particulieren worden gedaan, is de afstandsverkopenregeling sowieso van toepassing op de leveringen van uw klant. Uw klant dient derhalve zo spoedig mogelijk alle lokale registraties te verwezenlijken. Om de juiste strategie voor de verdere afhandeling te bepalen, hebben wij iets meer informatie nodig. Wij stellen daarom voor dat u ons uw contactgegevens mailt, zodat wij telefonisch contact met u kunnen opnemen. U kunt uw gegevens mailen naar info@rsmnlk.nl onder verwijzing naar onze namen.
Met vriendelijke groet,
Angela de Miranda en Sophie Ruedisulj
Voor leveringen aan het buitenland (bedrijven) geldt in principe het 0% tarief, zie ook: btw tarieven
Het is me nu helemaal niet meer duidelijk. Moet ik als ik verkoop op een beurs (particulieren) in belgie. Natuurlijk neem ik mijn goederen mee. Nu wel of niet een belgisch BTW nummer hebben. ik lees ergens dat ik me zelfs als ondernemer in belgie moet vestigen.
Beste,
Wij dragen inmiddels btw af aan de Belgische fiscus.
Moeten wij ook inkomsten - vennootschaps belasting aan Belgie afdragen?
Wij dragen deze af aan de Nederlandse fiscus.
Is hier info over wat te doen met deze belastingen in het buitenland?
Ik verkoop vanui Ned. Producten via Amazon Dit die ik op basis van dropshipping met een Ned. Bedrijf Hoe zit t met de afdracht van btw? Ik reken af met Amazon en niet rechtstreeks met consumenten in de betreffende Europese landen waar de artikelen Hern worden gestuurd Ik mag nu van de belastingdienst alle betaalde btw terugvorderen Ik koop immers in Ned. in Maar ik geef geen btw op om af te dragen omdat ik denk dat t niet nodig is? Ik krijg van Amazon de verrekeningen van transacties met 0% btw Vrij complex allemaal en hopelijk weet iemand hoe t precies zit?
Het verhaal is betekkelijk nieuw. Er zijn ook al Kamervragen over gesteld en vragen bij de verantwoordelijke eU commissaris.
Maar op zich is het heel simpel. Het gaat om zgn. afstandsverkopen.
Alle informatie hierover is gewoon te vinden op de site van de belastingdienst. hier is de link:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/export_van_specifieke_goederen_en_in_bijzondere_situaties/export_naar_klanten_die_geen_btw_aangifte_doen_drempelbedragen/drempelbedragen_afstandsverkopen
Wel een zieke geest die dit heeft bedacht...
;-)
Beste Hans Peter,
Zolang je onder de drempelomzet blijft draag je gewoon Nederlandse BTW af over de verkopen die je doet in Duitsland. Het maakt niet uit of je producten via jou of via je dropshipment leverancier in NL worden verstuurd.
gr MArco