Twinkle | Digital Commerce

Shopwithyourfriends op Wehkamp.nl

2017-05-27
180101
  • 1:57

Wehkamp.nl is de eerste webwinkelier die gebruik maakt van Shopwithyourfriends, een nieuwe toepassing voor social shopping en co-browsing. Shoppers kunnen contacten uit Hyves, Facebook, Twitter en Windows Live Messenger uitnodigen om samen te winkelen.

Shopwithyourfriends werd op Golfbaan Naarderbos gelanceerd door Chatventure, het bedrijf achter de interactieve chattoepassing JPX. Het donderdag gepresenteerde product is daarvan de opvolger. De klanten die eerder de JPX (Joint Product eXperience) implementeerden, waaronder pionier Kijkshop, Kleertjes.com en Direct Design, gaan op termijn over op het nieuwe systeem.

Shopmaatje
Wehkamp.nl is al zover. De applicatie, aangekondigd in het vorige nummer van Twinkle, werkt als volgt: wie op een productpagina klikt op ‘Live samen shoppen’, kan vervolgens in een iframe kiezen uit welk netwerk hij zijn shopmaatje(s) wil halen: Hyves, Facebook, Twitter of Windows Live Messenger. Vervolgens kan de shopper mensen die op dat moment online zijn, uitnodigen om mee te winkelen. Na aanvaarding verschijnt een pagina met productinformatie en chatmogelijkheid.

Reviews en gerelateerde producten
Uit de productpresentatie in Naarden bleek dat iemand vijf vrienden uit hetzelfde netwerk kan uitnodigen voor een sessie. Zij kunnen samen inzoomen op het product, maar ook reviews en gerelateerde producten (‘Mensen die dit kochten, kochten ook’) voorgeschoteld krijgen. Afhankelijk van het abonnement dat de webwinkelier afsluit bij Chatventure, kunnen daarnaast driedimensionale productfoto’s en productvideo’s worden getoond aan de vriendengroep. In het geval van Wehkamp.nl is ook de virtuele assistent Sanne geïntegreerd, waardoor zij voor het eerst multilaterale gesprekken voert.

Vrienden van vrienden
Volgens Chatventure blijkt uit de ervaringen met JPX dat shoppers vaker tot een aankoop overgaan als ze samen hebben gewinkeld. In het nieuwe systeem kunnen de genodigden bovendien zelf ook direct bestellen bij de webwinkel waar ze meekijken. ‘Dat levert additionele conversie op’, aldus Laurens Bushoff van Chatventure. Bovendien krijgen de sociale contacten van genodigde shoppers (vrienden van vrienden) via een statusupdate te zien dat iemand op dat moment aan het shoppen is bij Wehkamp.nl bijvoorbeeld. Dit vergroot het marketingbereik aanzienlijk volgens Bushoff.

Look book
In de nabije toekomst wil Chatventure meer sociale netwerken koppelen aan de Shopwithyourfriends en mogelijk maken dat contacten uit verschillende netwerken deelnemen aan een sessie. Verder kijkt het bedrijf naar mogelijkheden om met een ‘look book’ te gaan werken, waardoor shoppers kledingstukken kunnen combineren tot een outfit.

In onderstaande video biedt Chatventure meer tekst en uitleg over Shopwithyourfriends, de toepassing die binnenkort ook op Otto.nl beschikbaar komt.