Twinkle | Digital Commerce

wijn ecommerce en het fiscale monster

2017-11-11
180101
  • 3:20

Stel, een Belg koopt online in Nederland een fles wijn, een wijngids en een stel wijnglazen in één wijnshop. Het incasseren van het orderbedrag, het orderpicken, het verpakken, verzenden is allemaal nog wel te doen voor de webwinkelier. Fiscaal-juridisch is dit echter een complete nachtmerrie!

Als je dit administratief niet goed oplost, dan krijg je de business case voor online-wijnverkoop nooit rond. Op bovenstaande order zijn vier(!) verschillende soorten belastingen van toepassing. Een fiks gigantische administratief monster heb je dus zo te pakken. Lees verder en huiver!

Gisteren stond de fiscus op te stoep. Dankzij het motto: 'Als we niet betalen, dan wil men vast wel eens langskomen' had ik eindelijk aandacht. Al een tijd probeer ik de Belastingdienst namelijk duidelijk te maken dat online-wijnverkoop, fiscaal gezien, een nachtmerrie is.

Op de website van de Belastingdienst is onder andere het volgende te lezen:

“....Bij levering van accijnsgoederen aan particulieren maakt het voor de heffing van de btw verschil wie het vervoer verzorgt: de particulier of de leverancier.

De particulier verzorgt zelf het vervoer van de accijnsgoederen naar zijn eigen land. In dit geval geldt het oorsprongslandbeginsel. De btw wordt geheven in het land van verkoop.

De leverancier verzorgt het vervoer van de accijnsgoederen naar het andere EU-land. In dit geval geldt het bestemmingslandbeginsel: de levering is belast in het andere EU-land. De leverancier moet dan de btw voldoen in dat andere EU-land. De leverancier verricht dan een 'afstandsverkoop' die is belast in het EU-land van aankomst van het vervoer, óók als hij de drempel voor afstandsverkopen niet overschrijdt, en ook als hij in zijn EU-land als een zogenoemde kleine-ondernemer wordt aangemerkt....”

Om dit te begrijpen moeten we even terug naar het voorbeeld:

Stel, een Belg koopt online in Nederland een fles wijn, een wijngids en een tweetal wijnglazen in een wijnshop:

  • Over de fles wijn dient dan het hoge Belgische btw-tarief (21 procent) in rekening gebracht te worden en eveneens in Belgie afgedragen te worden;
  • Over de wijngids dient het lage Nederlandse btw-tarief (6 procent) in rekening gebracht te worden;
  • Over de wijnglazen dient het hoge Nederlandse btwv-tarief (19 procent) in rekening gebracht te worden;
  • Over de verzendkosten dient het hoge Nederlandse btw-tarief (19 procent) in rekening gebracht te worden. Voor verzending geldt altijd het btw tarief van het land van oorsprong;
  • Over de wijn dient het Belgische accijnsbedrag in rekening gebracht te worden en tevens in Belgie afgedragen te worden.

Rekenvoorbeeld:
Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld aan de hand van een fictieve bestelling:
1 fles wijn à 10 euro ex btw
1 wijngids à 6 euro ex btw
2 glazen à 5 euro ex btw
1 keer  verzending à 8 euro ex btw




Hoeveel moet er van welke belastingen in welk land aangegeven en afgedragen worden?

* In Nederland aan btw: (2 x 5 euro)*0,19 + 6 euro*0,06 + 8 euro*0,19 = 3,78 euro
* In Belgie aan btw: 10 euro*0,21 = 2,10 euro en ook aldaar aangeven en afdragen
* In Belgie aan accijns: 0,75 *0,47 euro = 0,35 euro en ook aldaar aangeven en afdragen



(In dit voorbeeld is uitgegaan van het feit dat accijns als kostenfactor verdisconteerd zit in de wijnprijs ex btw. Er moet namelijk btw over accijns geheven worden.)

O ja: betaalde accijns in Nederland kan bij het aantonen van de levering in Belgie én de betaling in Belgie, weer teruggevorderd worden van de Nederlandse fiscus.

27 EU landen
Mocht je als wijnverkopende webwinkelier alleen maar leveren in Nederland en Belgie, dan is het nog enigszins te overzien. Maar ja, het internet houdt nou eenmaal niet op bij de Nederlandse en Belgische grens. Met een beetje pech doe je als webwinkelier 27 btw-aangiftes per periode en 27 accijnsaangiftes ...

Van de vele duizenden afstandverkopers van wijn in Europa zijn er zover ik weet maar twee die deze EU-regels correct uitvoeren. Niemand weet dit, en als je het al weet, is het ontzettend complex dit fiscale monster in administratief goede banen te leiden.

Toen ik de heren van de Belastingdienst vertelde dat de Nederlandse fiscus wellicht miljoenen aan btw en accijns laat liggen bij buitenlandse online-wijnwinkels, die uiteraard allemaal geen aangifte doen in Nederland, moest men toch een beetje besmuikt lachen....

EU = Enormously Unusefull?


Gerelateerde artikelen: