Twinkle | Digital Commerce

Wat staat er op het menu?

2017-05-26
180101
  • 2:01

Navigatiemenu's zijn al bijna net zo oud als het internet zelf. Dat is niet zonder reden. Er zijn diverse publicaties verschenen waarin een duidelijk en herkenbaar menu een eerste voorwaarde voor een succesvolle website wordt genoemd.

Optimaliseren gebruikerservaring
Als webshopeigenaren zijn we eigenlijk continu bezig met het verbeteren van onze sites. Verbeteren betekent in dit geval vooral het optimaliseren van de gebruikerservaring om zodoende meer klanten tot een aankoop te verleiden. Een goede gebruikerservaring begint bij het hebben van een duidelijke structuur. Deze structuur moet eenvoudig te bereiken zijn via een menu dat geen enkele vraag oproept.

Testen van menu's
Net als alle andere elementen van een website, dient het navigatiemenu ook regelmatig getoetst te worden op gebruiksvriendelijkheid, te beginnen bij de homepage.

Voor mijn eigen site ben ik het gedrag van bezoekers gaan testen met Crazyegg.com. Hiermee kun je het klikgedrag van je bezoekers makkelijk visualiseren. Crazyegg is perfecte software om te achterhalen op welke links je bezoekers klikken en of dit past bij de verwachtingen die jij als webshop eigenaar hebt.

Eerste resultaten
Binnen diverse onderdelen van mijn site heb ik de Crazyegg tracking lopen. Een van de onderdelen die getest worden, is het klikgedrag op de homepage.

Hieronder is een heatmap te zien van de homepage van GoodMoodKid. De data zijn gedurende drie dagen verzameld en dus maar beperkt representatief. Wel kunnen we al interessante patronen ontdekken.

Bevindingen

  1. De klikfocus van bezoekers ligt vooral op het menu = open deur.
  2. Links achter een foto worden vaker aangeklikt dan links onder een foto
  3. Rondjes helemaal bovenaan de pagina werken verwarrend. Wordt wel op geklikt terwijl er geen link achter zit
  4. Aanbieding (6 halen, 1 gratis), wordt bijna volkomen genegeerd.
  5. Links in footer worden toch nog regelmatig aangeklikt.

Next steps
Deze test met heatmaps op Crazyegg is een eerste stap. Het geeft mij in ieder geval al genoeg houvast om verder te onderzoeken hoe het menu valt te verbeteren en om de aanbieding anders te positioneren.

Wat ik verder nog wil onderzoeken op de homepage:

  • Leidt een al uitgeklapt menu tot meer verkopen?
  • Zorgt een andere positie van de aanbieding voor mee doorkliks naar aanbieding?
  • Zijn er verschillen in segmenten? Bijvoorbeeld in herkomst bezoeker, nieuwe of terugkerende bezoeker, etc...
  • Is er een verband tussen de getoonde foto's en kliks in het menu?

Kortom nog genoeg te onderzoeken. En dan is dit alleen nog maar de homepage. Ik houd jullie op de hoogte.