Twinkle | Digital Commerce

Shopvip.com boekt 2,5 miljoen omzet met flash sales

2017-05-27
180101
  • 2:21

Shopvip.com, een besloten site waarop merkartikelen tegen tientallen procenten korting worden aangeboden, boekte in 2009 een omzet van 2,5 miljoen euro. Medeoprichter Bram Jan Streefland is tevreden en blikt vooruit: ‘We willen de Bol.com van de shoppingcommunities worden.’

Shopvip.com werd in oktober 2008 gelanceerd naar het voorbeeld van het Franse Vente-Privee.com, erkenden Streefland en compagnon Gavin Dresselhuis. Afgelopen zomer maakte Streefland aan Twinkle kenbaar dat via de flash sales op de site wekelijks zo’n duizend producten werden verkocht; Het aantal verkochte producten in de eerste helft van 2009 kwam uit op 26.000.

135 sales
Streefland noemde geen concrete omzetcijfers en zei te hopen in de tweede helft van het jaar ruim zestigduizend producten te kunnen slijten via de site. Dat is gelukt: in totaal werden vorig jaar meer dan honderdduizend artikelen verkocht op Shopvip.com, voor gemiddeld dus zo’n 25 euro. Er vonden 135 sales plaats, waarin ruim honderd A-merkfabrikanten dik zevenduizend verschillende producten in de uitverkoop deden.

180.00 leden
Streefland gaf afgelopen zomer verder aan een community van honderdduizend leden te willen hebben opgebouwd eind 2009. Ook die ambitie is ingelost; De teller staat inmiddels op ruim 180.000 leden. Daarbij moet worden aangetekend dat daar veel niet-kopers tussen zitten, want het aantal verkochte artikelen ligt beduidend lager.

Nummer één van Nederland
Streefland en Dresselhuis, die onder de naam Winkelbee Marktplaats.nl voorzien van Slimme Deals, streven er niet naar de stap naar het buitenland te maken met Shopvip.com. Streefland: ‘Nee, we hebben er echt voor gekozen de grootse partij in Nederland te worden en te blijven. Het heeft weinig zin in een land de tweede of derde positie te verwerven, als dat al lukt. De nummer één positie is wat telt. Kijk naar Bol.com. Dat weet door zijn Nederlandse focus te voorkomen dat Amazon hier de markt induikt. We willen de Bol.com van de Nederlandse shoppingcommunities worden, al klikt dat misschien wat ambitieus.’

Vente-exclusieve.com
Sites met kortlopende uitverkopen, wel aangeduid als flash sales, zijn populair. Vorige week maakte Vente-exclusive.com, actief in de Benelux, bekend dat de omzet groeide van 1 miljoen in 2008 naar 6,5 miljoen euro in 2009. Daarvan wordt bijna de helft in ons land geboekt. De site denkt dat een jaaromzet van 20 miljoen euro voor 2010 haalbaar moet zijn, bij een gemiddelde verkoop van vijftienhonderd artikelen per dag.

Vente-privee.com: 700 miljoen euro
Soortgelijke besloten shoppingcommunities elders in Europa boerden ook goed. Jacques-Antoine Granjon van pionier Vente-Privee.com liet in de Franse krant Le Figaro doorschemeren dat de omzet van de site uit is gekomen rond de 700 miljoen euro, 190 miljoen meer dan in 2008 en twee keer zo veel als in 2007.

Buyvip.com en Brands4friends.de
Ook de vooral in Duitsland actieve sites Buyvip.com en Brands4friends.de kijken terug op een goed jaar. De eerste zag de omzet ruim verdubbelen tot ongeveer 70 miljoen euro, de tweede deed het met een omzetstijging van 25 naar 80 miljoen euro nog beter.