Twinkle | Digital Commerce

Vakantiekaart.nl met mediaoffensief verder als Tjingo

2017-05-27
170129
  • [nieuws]
  • 1:37

Vakantiekaartnl, dat reizigers standaard 5 procent korting biedt op hun boeking, gaat verder als Tjingo. ‘De vakantiematser’ pakt de strijd tegen de gevestigde reisorde groot op, met onder meer een tv-commercial.

Volgens Jan van der Tempel dekte de naam Vakantiekaart.nl de lading van het bedrijfsconcept niet meer. Het verdienmodel van de site leunde lang op de verkoop van ‘vakantiekaarten’, van 50 euro per stuk.

Commissies
Al zo’n twee jaar geleden besloot Vakantiekaart.nl geen geld meer te vragen voor de kaarten, waarvan er inmiddels zo’n zeshonderdduizend zijn verspreid. Sinds die tijd leeft Vakantiekaart alleen van een deel van de commissies die de achttien aangesloten reisbureaus verdienen met de verkoop aan leden van het de site.

Voortaan kunnen mensen die met korting willen boeken zich gratis aanmelden op Tjingo.nl, waardoor de kaarten overbodig worden. Van der Tempel: ‘We spreken voorlopig nog wel van leden, maar feitelijk gaat het om mensen die zich als klant registeren, zoals ze dat ook doen bij Bol.com.’

Niet blij
Vakantiekaart.nl maakte zich het afgelopen jaar niet populair bij met name touroperators. Hun reizen worden door retailpartners tegen extra korting aangeboden op de site van Van der Tempel. Daar zijn ook andere reisbureaus waar de touroperators mee werken niet blij mee.

Intimidatie en dreigementen
Van der Tempel liet daarop weten dat de reisbureaus in het netwerk van Vakantiekaart.nl het slachtoffer zijn van intimidatie en dreigementen van touroperators. Met mededingingsregels in de hand overwegen de reisbureaus uit het partnernetwerk van Tjingo nu een gang naar de rechter te maken om deze praktijken een halt toe te roepen. 'Tjingo heeft geen contracten met die touroperators', aldus Van der Tempel. 'Voor ons zelf ligt een gang naar de rechter dan ook niet voor de hand.'

Tjingo-magazine
Ondertussen vraagt Tjingo de aandacht van het grote publiek met reclame op internet en televisie. Net voor de Kerst verscheen ook de eerste editie van een Tjingo-magazine, waarin leden onder meer worden gewezen op actuele reisaanbiedingen.

De tv-commercial van Twingo vindt u hier.