Twinkle | Digital Commerce

Regels voor franchisers met webwinkelambitie

2017-11-08
27389
  • 0:53

Veel franchiseovereenkomsten dateren uit de tijd dat internetverkoop nog geen lucratieve business was voor retailketens. Nu het online-kanaal populairder wordt, willen veel franchisenemers een eigen webwinkel openen. Welke praktische en juridische aspecten kleven daaraan?

Die vraag staat centraal in een artikel in het oktobernummer van vakblad Retailtrends. Anita Canta van advocatenbureau CMS Derks Star Busman wijst op het belang van specifieke afspraken tussen franchisegevers - en nemers over internetverkoop, zodat beiden kunnen proifteren en de formule sterker wordt.

Stuikelblok is vaak hoe de online-omzet die een franchisenemer genereert, moet worden verdeeld. Het internet houdt immers geen rekening met de zogenoemde 'rayonexlcusiviteit', de postcode-indeling waarop de meeste franchisecontracten zijn gestoeld.

Praktijkvoorbeeld vormt de Formido-franchisenemer in Geldermalsen, die op zijn site Formidotros.nl duizenden artikelen aanbiedt en verstuurt naar alle hoeken van het land. Daarover leest u meer op de nieuwspagina's van Twinkle nummer 9, die begin volgende week op de mat valt.

Het artikel van Anita Canta uit Retailtrends kunt u hier downloaden.