Twinkle | Digital Commerce

EUSTA: branchevereniging voor online-ticketverkopers

2017-11-11
171130
  • 1:04

Zes bedrijven die kaartjes voor evenementen doorverkopen op internet hebben een branchevereniging opgericht. De European Union Secondary Ticketing Association (EUSTA) wil onder meer een keurmerk invoeren voor ‘betrouwbare secundaire tickethandel’.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de EUSTA een puur Nederlands initiatief. De zes oprichters zijn Worldticketshop.nl, Pepetickets.nl, Rang1tickets.nl, Onlineticketshop.nl, Budgetticket.nl en Tickets4u.nl.

Boetes
Al deze bedrijven kregen onlangs een brief van de Consumentenautoriteit, dat de handel en wandel van ticket resellers op internet gaat controleren en overtreders boetes tot 450.000 euro in het vooruitzicht stelt.

'Ongeregeld en ongecontroleerd'
De oprichters van de EUSTA bespraken al ruim voor de waarschuwing van de Consumentenautoriteit de noodzaak om de markt transparanter te maken, zegt Sebastian Monteban van Worldticketshop.nl: ‘De branche is nu ongeregeld en ongecontroleerd. Internetgebruikers moeten niet langer de indruk krijgen dat wederverkopers officiële verkooppunten zijn, wat soms ten onrechte gebeurt.’

Keurmerk
De EUSTA, onder voorzitterschap van advocaat en oud-profvoetballer Keje Molenaar (Wikipedia), wil bouwen aan een gedragscode voor de branche en een ‘Thuiswinkel Waarborg-achtig’ keurmerk invoeren, dat de consument zekerheid verschaft. Monteban: ‘Ook een geschillencommissie staat op het verlanglijstje.’

Volgens Monteban heeeft de geboorte van de branchevereniging al enkele positieve reacties uit het buitenland ontlokt, maar mikt de EUSTA voorlopig alleen op Nederland. Zijn naam en logo ten spijt.