Twinkle | Digital Commerce

Amazon koopt Zappos

2017-09-14
  • [nieuws]
  • 1:13

Amazon is eigenaar geworden van de veel geprezen Amerikaanse online-schoenwinkel Zappos. Amazon betaaldenaar eigen zeggen807 miljoen dollar voor het bedrijf, dat moeite had een lange termijnstrategie te definiren.

Dat schrijft het toonaangevende Amerikaanse weblog Techcrunch, dat het uiteindelijke overnamebedrag na watoptellenraamt op 920 miljoen dollar. Amazon krijgt alle aandelen in handen. Het management vanZapposblijft aan, net als alle werknemers van het bedrijf.

Visie
Aan de werknemers van Zappos, dat inmiddels veel meer verkoopt dan schoenen alleen,is de overname meer als een transactie dan als een overname gepresenteerd. CEO Tony Hsieh schrijft in een brief aan het personeel datde visie van Zappos niet verandert: het leveren van plezier aan klanten, werknemers en verkopers staat centraal.

Onafhankelijke entiteit
Hsieh zegt zo verheugd te zijn met de overeenkomst vanwege het groeipotentieel voor zijn bedrijf onder de vleugels van Amazon, waarbij Zappos zijn identiteit kan behouden. Verder wijst hij op het lange termijndenken van Amazon, dat Zappos (omzet 2008: circa 1 miljard dollar) zal behandelen als een onafhankelijke entiteit.

In een YouTube-video (op tweederde van het filmpje wordt het concreet) geeft Amazon-CEO Jeff Bezos tekst en uitleg over de overname van Zappos, een bedrijf dat hij naar eigen zeggen lang heeft bewonderd om zijn 'customer obession' en zijn unieke bedrijfscultuur. Bedrijfslegendes onderstrepen deze afzonderlijke criteria. Zo hielp een callcenter-medewerker een beller ooit een pizza te bestellen en haalde Zappos het nieuws door een ontslagvergoeding uit te keren aan medewerkers die vrijwillig opstappen bij het bedrijf.