Twinkle | Digital Commerce

Tiffany zet juridische strijd tegen eBay voort

2017-05-26
  • 0:56

Juwelenfabrikant Tiffany heeft beroep aangetekend tegen een rechterlijke uitspraak over nagemaakte producten op veilingsite eBay. De rechter oordeelde vorige maand dat het primair de verantwoordelijkheid van fabrikanten is om namaak van hun producten te voorkomen.

Volgens de districtsrechter kunnen bedrijven als eBay niet zonder meer verantwoordelijk worden gesteld voor inbreuk op merkrechten, ook al weten ze best dat er namaakproducten via hun site verhandeld kunnen worden. Ebay zou, onder andere door de instelling van zijn Verified Rights Owner programma, voldoende hebben gedaan om de handel in namaakproducten tegen te gaan. Bovendien is eBay geen verkopende partij, maar een platform dat handel tussen aan- en verkopers mogelijk maakt.

Advocaat James Swire van Tiffany ziet het anders: 'Ebay heeft het platform gecreëerd, het profiteert er zelf van en heeft er de absolute controle over. Omdat eBay weet dat er namaakproducten via dat platform worden behandeld, is het zijn verplichting dat een halt toe te roepen.'

In juni verloor eBay in Frankrijk nog rechtszaken van de luxeconcerns Hermès en LVMH.

Bron: Nytimes.com