Twinkle | Digital Commerce

Heeft u al een briefje gehad?

2017-05-26
  • 2:08

“Van alle bizarre belastingverhogingen die dit kabinet doorvoert is dit de meest idiote”. Ik citeer een VVD-Kamerlid over de nieuwe Verpakkingsbelasting. Verpakkingsbelasting? Jawel, het kabinet heeft in zijn onmetelijke wijsheid bedacht dat ‘de industrie’ op die manier gemotiveerd zou worden om minder karton te produceren. Echt waar. Hoe naïef. Niet dus. De industrie wentelt het uiteraard gewoon af op de groothandel, en die op de retailer, en die op de consument. U zult het merken vanaf maandag: Albert Heijn bijvoorbeeld gaat z’n prijzen met gemiddeld 1 procent verhogen.

De verpakkingsindustrie zelf had dit effect trouwens al aangekondigd. “Een milieutaks op verpakkingen is totaal zinloos”, aldus een woordvoerder. “Een nutteloos middel bedoeld om de staatskas te spekken. En het milieu is er helemaal niet bij gebaat, de extra heffing wordt rechtstreeks doorberekend aan de consument. Fabrikanten worden dus helemaal niet aangespoord milieuvriendelijker te produceren”.

Hoe dan ook: Albert Heijn kondigde dus vrijdag netjes in De Telegraaf aan de belasting vanaf komende week door te berekenen. AH stelt slechts de belasting te innen zoals die is opgelegd aan de leveranciers en is doorberekend aan Albert Heijn. Konmar, Edah en Super de Boer voeren de belasting vanaf eind volgende week geleidelijk door.

Saillant detail is dit: “De verpakkingsbelasting zal ook op de kassabon worden vermeld”, aldus AH in de Telegraaf. Want nog maar een paar dagen geleden vroeg ik u: “Is het ondenkbaar dat we naast de al bestaande ‘administratie- en verzendkosten’ ook ooit ‘karton- en brandstoftoeslag’ zullen doorfactureren?” Het antwoord kwam dus wel erg snel! Nu de benzinetaks nog. Wat zegt u? Lachwekkend? Wacht maar af, het ministerie verzint vast nog wel iets!

Albert Heijn doet dit overigens op verzoek van milieuminister Jacqueline Cramer. Zij vroeg aan de supermarkten om voortaan op de kassabon te vermelden dat de prijzen door de nieuwe belasting zijn gestegen. Ik ben meteen even gaan kijken op de webwinkel van AH. Daar zie ik er niets over staan. Maar wat niet is, kan nog komen. Heeft die webwinkel misschien nog geen briefje van Jacqueline Cramer gehad? Zou Cramer eigenlijk wel weten dat er webwinkels bestaan? En heeft u soms al wel een briefje gehad?

Over briefjes gesproken: een half jaar geleden schreef ik al een blog over de nieuwe verpakkingsmaatregel. Toen was een van de reacties: “Ik denk dat er bij Thuiswinkel.org (werkgroep milieu & verpakking) meer informatie gekregen kan worden (als je lid bent natuurlijk)”. Ik ben geen lid, dus mijn vraag aan u is: heeft u dan misschien van hen intussen al een briefje met een advies gekregen? Verhogen we met z’n allen de prijzen met 1 procent of niet? Of alleen als je lid bent? Want ‘de industrie’, of de groothandels, zullen webwinkels heus niet vrijwaren van een doorberekening. Dan worden we namelijk wéér iets goedkoper dan stenen winkels en u weet: dat nooit!