“Van alle bizarre belastingverhogingen die dit kabinet doorvoert is dit de meest idiote”. Ik citeer een VVD-Kamerlid over de nieuwe Verpakkingsbelasting. Verpakkingsbelasting? Jawel, het kabinet heeft in zijn onmetelijke wijsheid bedacht dat ‘de industrie’ op die manier gemotiveerd zou worden om minder karton te produceren. Echt waar. Hoe naïef. Niet dus. De industrie wentelt het uiteraard gewoon af op de groothandel, en die op de retailer, en die op de consument. U zult het merken vanaf maandag: Albert Heijn bijvoorbeeld gaat z’n prijzen met gemiddeld 1 procent verhogen.
De verpakkingsindustrie zelf had dit effect trouwens al aangekondigd. “Een milieutaks op verpakkingen is totaal zinloos”, aldus een woordvoerder. “Een nutteloos middel bedoeld om de staatskas te spekken. En het milieu is er helemaal niet bij gebaat, de extra heffing wordt rechtstreeks doorberekend aan de consument. Fabrikanten worden dus helemaal niet aangespoord milieuvriendelijker te produceren”.
Hoe dan ook: Albert Heijn kondigde dus vrijdag netjes in De Telegraaf aan de belasting vanaf komende week door te berekenen. AH stelt slechts de belasting te innen zoals die is opgelegd aan de leveranciers en is doorberekend aan Albert Heijn. Konmar, Edah en Super de Boer voeren de belasting vanaf eind volgende week geleidelijk door.
Saillant detail is dit: “De verpakkingsbelasting zal ook op de kassabon worden vermeld”, aldus AH in de Telegraaf. Want nog maar een paar dagen geleden vroeg ik u: “Is het ondenkbaar dat we naast de al bestaande ‘administratie- en verzendkosten’ ook ooit ‘karton- en brandstoftoeslag’ zullen doorfactureren?” Het antwoord kwam dus wel erg snel! Nu de benzinetaks nog. Wat zegt u? Lachwekkend? Wacht maar af, het ministerie verzint vast nog wel iets!
Albert Heijn doet dit overigens op verzoek van milieuminister Jacqueline Cramer. Zij vroeg aan de supermarkten om voortaan op de kassabon te vermelden dat de prijzen door de nieuwe belasting zijn gestegen. Ik ben meteen even gaan kijken op de webwinkel van AH. Daar zie ik er niets over staan. Maar wat niet is, kan nog komen. Heeft die webwinkel misschien nog geen briefje van Jacqueline Cramer gehad? Zou Cramer eigenlijk wel weten dat er webwinkels bestaan? En heeft u soms al wel een briefje gehad?
Over briefjes gesproken: een half jaar geleden schreef ik al een blog over de nieuwe verpakkingsmaatregel. Toen was een van de reacties: “Ik denk dat er bij Thuiswinkel.org (werkgroep milieu & verpakking) meer informatie gekregen kan worden (als je lid bent natuurlijk)”. Ik ben geen lid, dus mijn vraag aan u is: heeft u dan misschien van hen intussen al een briefje met een advies gekregen? Verhogen we met z’n allen de prijzen met 1 procent of niet? Of alleen als je lid bent? Want ‘de industrie’, of de groothandels, zullen webwinkels heus niet vrijwaren van een doorberekening. Dan worden we namelijk wéér iets goedkoper dan stenen winkels en u weet: dat nooit!
Wij hebben vorig jaar al schrijven gehad over belasting op de verpakkingsmaterialen. Via de site http://www.hbd.nl was er een mogelijkheid om te berekenen of je voor deze heffing in aanmerking kwam. Met de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die wij met onze webwinkel verbruiken, konden wij een vrijwaring formulier invullen online en uitprinten voor een eventuele controle. Het zou collectief door HBD in de bestaande heffing opgenomen gaan worden. Echter voor dit jaar was dat nog niet het geval. Ons verbaasde het dan toch om op het nieuws te horen, dat het kabinet het toch er door drukt.
Winkels komen niet voor de heffing in aanmerking, alleen de producenten. Maar die berekenen het via via door - aan winkels. Ook aan webwinkels?
Ook ik heb vorig jaar brieven avn de overheid ontvangen over de verpakkings belasting waarbij we dan precies zouden moeten gaan bijhouden wat we gebruikten. Later is dit veranderd en hoeven kleine ondernemers niet rechtstreeks te gaan betalen maar betalen we deze kosten voor wat ik begrepen heb nu via het hoofd bedrijfsschap detailhandel (voor zover ik weet incasseren die dit reeds bij ons). Indien we dus vanaf leveranciers ook nog een dergelijke heffing zouden krijgen zou dit dubbelop zijn, maar dat zou me niet eens verbazen.
Update: een telefoonrondje langs wat webshops leert mij dat sommige van hun groothandels en fabikanten inmiddels prijsverhogingen hebben doorgevoerd richting webshop. Maar nog niet alle leveranciers. De webshops staan dus voor de vraag: verder afwentelen op de consument? Mijn vraag: moeten webshops dan ook verplicht een extra factuurregel over deze belasting opnemen? En wat AH betreft: ik ken webshops die dezelfde leveranciers hebben als AH. En veel van die leveranciers hebben hun prijzen nog niet vrhooogd. Dus als AH de consument nu al laat boeten, lijkt me dat op z'n zachtst gezegd 'gemakkelijk verdiend'.
@ Martin martin, je hebt gelijk. Het HBD heeft in eerste instantie de verplichting overgenomen. Echter onze inzet was steeds dat de belasting niet bij de detaillist opgelegd zou moeten worden , maar bij de fabrikant. En bovendien moest er een ondergrens gelden van 15.000 kg. Beide is bereikt. De overgrote meerderheid van de detailhandel hoeft niets te doen ten aanzien van de verpakkingenbelasting, omdat zij zelf niet meer dan 15.000 kg verpakkingen toevoegen (een artikel dat jij bij de groothandel koopt en al verpakt is, hoef je dus niet mee te tellen. Het doosje dat je er omheen doet voor de verzending naar de klant weer wel. Rechtstreeks importeren betekent ook dat jij verantwoordelijk bent voor de verpakking die om het artikel heen zit.). De administratieve lasten van de verpakkingenbelasting komt terecht bij de fabrikanten, importeurs en groothandel. Of en hoe die deze extra last doorbereken is onderdeel van het commerciële spel. Daar staan wij buiten. Een extra factuurregel over de belasting opnemen is in ieder geval niet verplicht, de winkelier kan hier zelf voor kiezen. Uitgebreide informatie vind je op onze website http://www.hbd.nl/verpakkingen en op http://www.belastingdienst.nl/verpakkingenbelasting.