Twinkle | Digital Commerce

Tips voor starters: Hobby of werk?

2017-05-26
  • 3:34

Waar ligt het keerpunt om een onderneming te starten?

Veel webwinkeliers beginnen met hun webshop als hobbyproject. Voor sommigen blijft het daarbij, anderen groeien door en zijn genoodzaakt om mensen in dienst te nemen. Maar wanneer moet je naar de Kamer van Koophandel en hoe denkt de Belastingdienst over je inkomsten. Pasklare antwoorden zijn er niet, maar we kunnen u wel een eind op weg helpen.

Tekst: Dirkjan Vis

Voor het starten van een webwinkel is inschrijven bij de Kamer van Koophandel niet verplicht - mits u aan particulieren verkoopt. U kunt het simpelweg vergelijken met het verkopen van een fiets op een online-marktplaats. Dat is toegestaan en bij een serieus bedrag aan winst kunt u dit bij de Belastingdienst opgeven in april. Op het formulier Inkomstenbelasting staat aan het einde van het formulier een veld 'inkomsten uit overige werkzaamheden'. Hier kunt u de som van alle overige inkomsten naast uw salaris opgeven. Bijvoorbeeld de verkoop van uw bankstel, de winst van de postzegelverzameling en dus ook de winst uit uw eigen webwinkel. Voor dit veld geldt niet direct een limiet. Wij kunnen u dan ook niet vertellen wanneer dit een geschikte optie is en wanneer u zich in moet schrijven bij de KvK om het inkomsten uit onderneming te laten worden. Wel zijn er belastingtechnisch grote verschillen. Zo heeft een eenmanszaak die kan aantonen ondernemingsrisico's te hebben gelopen en een aanzienlijk aantal uren aan de onderneming te hebben besteed, al snel kans op een zogeheten 'belastingvrije voet' van ruwweg 10.000 euro. Dit betekent een belastingvoordeel van zo'n 3.300 euro dat u met uw hobby misloopt. Het betekent tegelijkertijd een hele papierwinkel en daar heeft u met uw hobby geen last van.

Urencriterium
Het is moeilijk aan te geven waar precies het keerpunt ligt om een onderneming te starten. Dit is per persoon verschillend. Wel is er het zogeheten urencriterium dat een grote invloed kan hebben. Voor de grootste belastingvoordelen moet u minimaal 1.225 uur (per kalenderjaar) aan uw onderneming besteden. Dat is gemiddeld drie dagen per week. Dat klinkt veel, maar alle tijd die aan de webwinkel wordt besteed, ook indirect, telt mee. Het lezen van vakbladen zoals Twinkle, een bezoek aan de Thuiswinkel Vakbeurs of het 's avonds googelen naar goede promotiemogelijkheden tellen allemaal mee.

De Belastingdienst
Zodra u zich inschrijft bij de KvK ontvangt u direct periodiek een belastingformulier waarop u de btw-boekhouding dient aan te geven. De btw staat los van de inkomstenbelasting en moet u, als u ondernemer wordt, bovenop uw normale tarief te hanteren. Zelf kunt u vanaf dan alle zakelijke btw verrekenen met de Belastingdienst. Alle kosten worden bij een KvK-inschrijving dan ook direct 19 procent lager. De nieuwe pc, de nieuwe webwinkelsoftware en andere investeringen. U moet zelf dan ook btw op uw verkopen te hanteren. Voor particulieren betekent dit direct een prijsstijging van 19 procent. Als u verkoopt aan zakelijke klanten, dan maakt dit niet veel uit. Zij kunnen, net als u, de btw verrekenen met de Belastingdienst.

Wees niet direct bevreesd voor de Belastingdienst. Als u zelf geen klik heeft met cijfers, kunt u dit gemakkelijk uitbesteden aan een administratiekantoor. Als u een goede boekhouder weet te vinden zal hij zijn eigen kosten (gemiddeld zo'n 600 à 800 euro per jaar) terugverdienen met belastingvoordelen die hij op zijn duimpje kent.

Juridische aansprakelijkheid
Mensen willen de stap naar een echt bedrijf nog wel eens uitstellen vanwege hoofdelijke aansprakelijkheid. Als een eenmanszaak om wat voor reden dan ook niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, is de ondernemer hoofdelijk (met zijn privé-vermogen) aansprakelijk.
Maar een rechter kijkt lang niet altijd alleen naar de KvK-inschrijving. Als u niet bent ingeschreven, maar er sprake is van een professionele webwinkel en er wordt flink omzet gemaakt op een zakelijke manier, dan kan de rechter alsnog oordelen dat het hier om bedrijfsmatig werken gaat. Hij maakt zelf de beslissing of er sprake is van een bedrijf of hobby. Een aansprakelijkheidsverzekering van zo'n honderd euro per jaar (ook indien de winkel hobbymatig is) is geen overbodige luxe. Daarnaast is het aan te raden algemene voorwaarden te hanteren. Bij de KvK kunt u al voor tien euro een cd kopen met voorbeelden die u zo kunt gebruiken.

Met 1.225 uur, een boekhouder, voorwaarden en aansprakelijkheidsverzekering is de basis gelegd. Het internationale bedrijf met tientallen medewerkers is misschien nog ver weg, maar u bent klaar voor de KvK-inschrijving. Vanaf nu is het aan u om de volgende, hogere lat te vinden!

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 2-2008