Soms heb je van die boeken die zich echt onderscheiden van anderen. Die je na het lezen ervan aanzetten om erover te blijven nadenken. Dat gebeurde nu ook bij het boek van Thimothy Ferris: The 4-hour workweek. Het is geen zwaar methodologisch verantwoord boekwerk. Het ligt in de lijn met The 7 habits of Highly Effective People, maar dan helemaal anders.
Het boek gaat over de uitdaging van de schrijver om meer output te creeren in minder tijd. Waarbij zijn doel is om in die overgebleven tijd nu al zijn dromen te verwezenlijken in plaats van wanneer hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, met het risico dat het dan te laat is…. Oftewel hoe word ik een NR, een New Rich. Hij heeft hiervoor een groot aantal Nieuwe Rijken bestudeerd en daar de volgende zaken van geleerd:
- elimineer alle dingen in je leven die je afleiden. Denk hierbij aan alle e-mailnieuwsbrieven die je ontvangt en websites waar je onbewust naartoe surft en die je ongemerkt een hoop tijd kosten. Of het beantwoorden van je e-mail gedurende de hele dag in plaats van 1 keer per dag of zelfs 1 keer per week (zijn boodschap: uiteindelijk weet diegene die de e-mail stuurt dat je maar 1 keer per week kijkt). Zijn mobiele nummer kan alleen voor noodgevallen worden gebeld.
- outsource alle zaken die je kan uitbesteden. Maar elimineer eerst. Delegeer nooit zaken die geautomatiseerd kunnen worden. Dus niet al je e-mail door je secretaresse laten lezen en beantwoorden, maar eerst zorgen dat je geen onnuttige e-mail meer krijgt. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door Tom Friedman, de auteur van de World is Flat. Waarom zou je niet een assistent inhuren in India die voor een lager tarief dan jij jouw werkt overneemt. De auteur gaat hierin erg ver, maar dat maakt het ook wel leuk om te lezen. Zo laat hij zijn VA (Virtual Assistant) in India zijn vrouw bellen om zich te excuseren dat hij onaardig was tegen haar…... Toch sta je versteld wat je allemaal niet kunt uitbesteden, en welke tools er inmiddels tot je beschikking staan om de persoon te vinden, waar ook ter wereld, die je daarbij kunnen helpen.
- Maak je business system virtueel. Als je vier uur per week wilt werken, moeten anderen het werk voor je doen. Dus moet je een business creëren die gebaseerd is op outsourcing. In plaats van kijken wat je nu doet en dat proberen anders in te richten, laat hij zien hoe je een bedrijf kunt ontwerpen vanuit de basisgedachte dat het je geen tijd mag kosten. En dat je overal in de wereld je bedrijf moet kunnen aansturen.
- heb lef. Het kost moeite om uit bestaande patronen te stappen. Het huis waar je nu in woont, is te duur om een vrij leven te leiden. Daarom blijf je doen wat je nu doet. Maar kan je ook niet gelukkig zijn in een kleiner huis? Is het de status die je tegenhoudt? Hoeveel zijn er niet de gevangene van hun hypotheek en hun omgeving? Daar heb je moed voor nodig. Ook is het niet altijd makkelijk om die dingen te organiseren die je nodig hebt om succesvol te zijn. Als je een celebrity nodig hebt om jouw product te promoten is er geen excuus om die persoon het niet te vragen. Nee heb je, ja kan je krijgen.
Naast de prikkelende manier van schrijven die je aan het denken zet, is het vooral ook een komisch boek. De schrijver lijkt me redelijk prettig gestoord.
Sommige voorbeelden zijn moeilijk te realiseren voor een Nederlander. Voor ons is de wereld minder plat dan voor een Amerikaan. Een Indiër mijn dokter te laten bellen in het Engels voor het maken van een afspraak lijkt me lastig. Sommige aanbevelingen gaan zelfs mij te ver. Om je te trainen in het ‘uit je comfort zone’ te komen, moet je van hem binnen een uur aan 10 onbekende dames hun telefoonnummer vragen. Ik raak dan zeker uit mijn comfort zone maar weet niet of ik er daarna weer snel inkom…..
Het boek is niet alleen geschikt voor ZZP-ers. Iedereen kan er zijn voordeel mee doen. Ik heb in ieder geval al mijn eerste Virtal Assistant geboekt. Ashok. Hij gaat me helpen met desk research. Hopelijk zien jullie snel resultaat….
En het geestige van alles is: het boek heeft hij niet zelf geschreven. Dat hebben zijn VA’s voor hem gedaan.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Boekbeveling: The 4-hour workweek
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.