Twinkle | Digital Commerce

Online video wint aan populariteit

2017-05-26
140105
  • [nieuws]
  • 2:06

Newrulez deed onderzoek naar het dagelijkse mediagebruik van jongeren van 15 tot 24 jaar. Internet blijft het favoriete medium onder jongeren. Ze internetten dagelijks zo'n drie uur en een kwartier. In de top 10 van favoriete dagelijkse internetactiviteiten komt winkelen niet voor. 'Van alle respondenten zegt iets minder dan 60 procent weleens iets online te kopen', vertelt Lianne van der Kruk, Business Unit Manager van Newrules. 'Maar daarvan doet slechts 2 procent dit dagelijks.' Volgens Van der Kruk verkoopt een nog lager percentage jongeren online. De groep die dit echter dagelijks doet is juist weer iets groter.

De top 10 van favoriete dagelijkse internetactiviteiten ziet er als het volgt uit:

1. MSN'en 72 procent
2. Rondkijken / surfen 65 procent
3. Gericht sites bezoeken 63 procent
4. Mailen 61 procent
5. Nieuwssites bekijken 38 procent
6. Filmpjes bekijken 32 procent
7. Muziek downloaden 30 procent
8. Profiel bekijken 26 procent
9. Eigen pagina of site bijhouden 22 procent
10. Games downloaden 22 procent








Ook internetbankieren behoort daarmee niet tot de dagelijkse activiteiten.

Uit het onderzoek naar het mediagebruik onder jongeren blijkt verder dat de tv ongeveer net zo lang aanstaat als de computer, maar vooral fungeert als achtergrond. Jongeren kijken maar een kleine twee uur met aandacht naar de beeldbuis. Vooral online video neemt toe in populariteit. Bijna 90 procent van de jongeren bekijkt filmpjes via het internet en een derde doet dat zelfs dagelijks. Een halfjaar geleden was dat nog maar een kwart.

Video en radio via internet
Naast streaming video zijn ook andere vormen van video via internet populair. Meer dan driekwart van de jongeren kijkt regelmatig TV-programma¹s en fragmenten via internet en bijna de helft downloadt af en toe een film. Ongeveer een kwart van de jongeren zet weleens een zelfgemaakt filmpje online. Ook voor de radio wordt internet een steeds belangrijker medium. Jongeren luisteren gemiddeld één uur en drie kwartier per dag. Bijna de helft luistert naar de radio via internet. Hiermee doet internet nauwelijks onder voor radio luisteren via de kabel of de ether.

Jongerenmarketing
'Video is steeds belangrijker voor jongeren. Ze bekijken elkaars video's, maar staan ook open voor branded videocontent , video waarbij jongerenmerken prominent in beeld komen op een voor jongeren relevante en entertaining manier. Deze ontwikkeling heeft dus veel impact op de manier waarop jongerenmarketing wordt bedreven', concludeert Toon Branbergen, directeur newrulez.