Twinkle | Digital Commerce

“Het is mooi om samen te werken met een bedrijf dat duurzaamheid net zo belangrijk vindt als jij”

2023-10-03
1000562
  • [branded content]
  • 4:56

Duurzaamheid gaat over dingen maken of verkrijgen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten. Maar wat houdt duurzaam ondernemen in? En hoe bepaal je met wie je samenwerkt? Aan het woord zijn Anouk de Slegte, die zich onder andere bezighoudt met de e-commerce van boekenspecialist De Slegte, en Lucas Hullegie, commercieel directeur bij Cycloon, de groene en sociale bezorgexpert.

De twee bedrijven werken sinds maart 2023 samen nadat ze vorig jaar met elkaar om de tafel hebben gezeten. “Daar hebben we besproken hoe een mogelijke samenwerking eruit zou zien en ik was eigenlijk meteen enthousiast over hun manier van werken en hoe belangrijk duurzaamheid voor hen is”, vertelt Anouk. Lucas vult aan: “Cycloon is van origine koeriersbedrijf binnen de stad en is begonnen in Groningen en Zwolle. Door de flinke groei van e-commerce en door aanbestedingen te winnen en postlocaties over te nemen zijn we, naast het bezorgen van post, ook enorm gegroeid met pakketbezorging door onze fietskoerierstak. We bezorgen ieder jaar meer poststukken en pakketten voor bedrijven die ook sociale en duurzame impact willen maken.”

Duurzame bezorging

Al jarenlang staat boekenspecialist De Slegte bekend om de verkoop van tweedehands boeken. Het is hun core business en de manier om duurzaam te ondernemen. Dat neemt niet weg dat ze binnen het bedrijf nadenken over hoe ze nog meer dingen zo goed en zo duurzaam mogelijk kunnen doen. Anouk: “Het is een van de redenen waarom we ook ramsj-boeken verkopen. Dat zijn nieuwe boeken met een kleine beschadiging of een restwaarde die een uitgever niet meer kwijt kan. We proberen dit soort restanten niet in de prullenbak te gooien maar zoeken naar een manier om ze toch te verkopen voor een zachtere prijs.” Een andere manier om duurzaam te ondernemen is boeken die Rotterdam niet zo goed aanslaan als in bijvoorbeeld Amsterdam, te verplaatsen naar de winkel in de hoofdstad. En onder andere zo’n bezorging gebeurt door Cycloon.

De bezorging door Cycloon gebeurt in inmiddels meer dan 60 Nederlandse steden uitsluitend via vrachtfietsen. “Er zijn legio voordelen om hiermee te werken, van enorme emissiereductie tot het leefbaarder houden van steden en van fitte fietskoeriers tot een gezonde uitstraling die past bij het merk van onze klanten. De zo duurzamere mogelijke variant van de vrachtwagen brengt de vracht naar ons sorteercentrum in Utrecht zodat we elke avond de pakketten kunnen bezorgen op de vrachtfiets in de steden waar we fietsen. Alles wat we niet op de fiets kunnen bezorgen omdat het bijvoorbeeld te groot of te ver fietsen is, bezorgen we met zo duurzaam mogelijke autokoeriers. Inmiddels werken we voor heel veel klanten zoals Bever, G-Star, bol.com en natuurlijk De Slegte”, legt Lucas uit.

Waarom de samenwerking tussen deze twee partijen zo goed werkt? “Het feit dat zij alles op de fiets en met duurzame vrachtauto’s bezorgen, met een andere kijk op de wereld, spreekt me echt aan. Ze zeggen niet alleen dat ze duurzaam willen zijn, maar zijn het ook. Net als wij doen met het samenspel van onze website en winkels. Dat draagt in onze optiek ook bij aan duurzaamheid”, aldus Anouk.

Duurzame keuzes

Mensen denken nog vaak het lastig is om duurzaam te werken, maar dat is volgens de twee achterhaald. Anouk: “Je merkt dat de oudere generatie anders naar duurzaamheid kijkt, terwijl de jongere generatie duurzaamheid eigenlijk altijd al meeneemt in keuzes. Zij snappen dat je met een bedrijf grotere impact maakt dan als persoon. En daarbij: als je er een beetje onderzoek naar doet dan lukt het wel. Zo kan wat eerst een nadeel is uiteindelijk een groot voordeel worden. Wij merken bijvoorbeeld dat onze klanten bewust een tweedehands boek kopen. Het is mooi om samen te werken met een bedrijf dat duurzaamheid net zo belangrijk vindt als jij. Met zoiets laat je zien dat je ermee bezig bent en dat je op een bewuste manier met duurzaamheid omgaat. Dat de intentie goed is.”

Het vervoer van pakketten van online blijft wel een uitdaging volgens Anouk. Een samenwerking met Cycloon is daarin volgens haar een goede stap, maar ook het inpakken en de materialen wil je zo goed mogelijk doen. Er dan ook nog eens voor zorgen dat pakketten goed ingepakt zijn en veilig aankomen blijkt nog wel een uitdaging. Net als het betalen voor verzendkosten. Anouk: “Ik vind het niet meer van deze tijd dat je kunt vragen om gratis bezorging. Bij ons betalen mensen in de basis gewoon voor bezorging en eventuele retouren. Natuurlijk proberen we alles zo goed en netjes mogelijk aan te bieden. Zo bieden we ook de mogelijk om een product naar een van onze winkels terug te brengen of het daar te ruilen. Dan betaal je geen retourkosten.”

Kleine stappen

Voor wie als e-commerce ondernemer met duurzaamheid aan de slag wil maar niet weet waar te beginnen heeft Lucas het advies om dingen niet te groot maken. “Kijk vooral naar laaghangend fruit, dan komt er vanzelf een beweging op gang. Met Cycloon samenwerken kan een eerste stap zijn in je duurzaamheidsbeleid. Daarmee verminder je de CO2-uitstoot met tot wel 99% ten opzichte van bestelbussen en dat is al een flinke eerste stap.” Bij dat advies sluit Anouk zich aan: “Kleine stappen zijn ook stappen. Ons bedrijf is begonnen met tweedehandsboeken vanuit een kraam en is steeds groter geworden. Het hergebruik van boeken zit dan ook al meer dan 100 jaar in onze ‘genen’. Op een gegeven moment zijn we gaan kijken naar hoe we ook op andere punten duurzaam kunnen zijn. We hebben bijvoorbeeld in alle winkels de verlichting veranderd. En we zijn met onze verpakkingen van twee dozen met veel opvulmateriaal naar steeds meer op maat gemaakte verpakkingen gegaan.”

“Anouk laat het klinken alsof duurzaam ondernemen heel normaal is, maar ik vind dat De Slegte daar echt verantwoordelijkheid in neemt”, vertelt Lucas. “We spreken veel klanten, maar bezig zijn met duurzaamheid en dat ook onderdeel van je bedrijfsvoering maken is nog voor veel bedrijven niet zo normaal als voor hen. Je moet echt voor duurzaamheid kiezen en dat doet De Slegte. En precies daarom zijn we zo blij dat ze met ons samenwerken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cycloon
Tekst: BBP Media | Beeld: Zuiver Beeld