TOM heeft bij de rechtbank in Den Bosch het faillissement aangevraagd. Het webwinkelbedrijf verkeert al langere tijd in financiële problemen.
Eerder vroeg TOM nog vier maanden extra om de boel weer op de rit te krijgen en afspraken te maken over de schuldsanering. Helaas is het niet gelukt om tot een akkoord te komen met de schuldeisers, zo leest een persbericht. Volgens ceo Tom te Riele wordt er ingezet op een doorstart: ‘Een crediteurenakkoord onder de Whoa-regeling werd de afgelopen weken steeds meer onzeker, wat ons heeft doen besluiten deze keuze te moeten maken. Er lijkt interesse te zijn om een doorstart te maken met de TOM-Group, meerdere partijen hebben dat aangegeven.’
Hersteloperatie
Volgens de ceo is de onderneming al enige tijd bezig met een grootschalige hersteloperatie. ‘We hebben de afgelopen periode onze focus verscherpt op een kleiner assortiment met een aangescherpte positionering van TOM 2.0,' aldus Te Riele. Daarnaast zegt hij dat ook de bevoorrading uit Azië na de coronacrisis weer op gang komt, wat de omzet ten goede komt. ‘Maar we zitten nog niet op het gewenste niveau.’
Financiële problemen
Begin maart werd bekend dat TOM in de financiële problemen zit, naar eigen zeggen veroorzaakt door de onstuimige groei tijdens de coronacrisis. Doordat fabrieken in China en India langere periode werden stilgelegd, stokte de bevoorrading van het kernassortiment van de TOM-Group. Daarnaast zegt het bedrijf ook last te hebben van de dalende marge op de verkopen door onder meer de hogere grondstofprijzen en de kosten van containerverhuur.
Het bedrijf kreeg uiteindelijk tot 25 juni om afspraken te maken met schuldeisers over de sanering van de schulden. Eind juni werd bekend dat TOM langer de tijd nodig had en een verzoek indiende om vier maanden extra te krijgen om alles weer op de rit te krijgen.
Niet doorstarten als je zulke slechte argumenten hebt waarom het niet is gelukt.
Doorstarten is kansloos als je hele formule bestaat om alles met verlies te verkopen en meer uit te geven als er binnen komt. Als ze de producten met normale marge zouden verkopen hadden ze het allang afgelegd.
zegge: zestigmiljoen euro schuld.... Dit heeft natuurlijk helemaal niets te maken met Corona, enkel de markt willen veroveren op basis van prijs. Athleteshop, kijkshop etc. Wanneer leren bepaalde spelers nou dat je marge moet maken om bestaansrecht te hebben.
Dit soort partijen kan alleen maar bestaan bij de gratie van durfinvesteerders. Aangezien het nu gebeurd is met het gratis geld en er weer rente moet worden betaald zul je zien dat deze investeerders zich massaal gaan terugtrekken met als gevolg dat dit soort niet levensvatbare bedrijven kopje onder gaan.
De formule werkt ook totaal niet. Ze doen zich voor als distributeur om vervolgens hun eigen klanten weg te concurreren met mega lage prijzen. Met verschillende shops in google adverteren 24/7 waar we allemaal weten dat de tarieven erg hoog liggen. Als je dan goedkope producten met ook nog eens lage marges gaat verkopen en tegelijk grote voorraad wil aanhouden met een mega assortiment waardoor je 0 focus hebt..
Wees dan slim, gebruik je resellers en laat hen de eindklant bedienden.