Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org wil Google Analytics behouden

2022-06-28
1000562
  • 0:57

Branchevereniging Thuiswinkel.org heeft onlangs namens de sector een brief naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie gestuurd om aandacht te vragen voor het verbod op Google Analytics. De vereniging wil dat het gebruik van Google Analytics mogelijk blijft, om datadoorgifte tussen de EU en de VS te behouden.

Eerder oordeelden meerdere Europese toezichthouders op het gebied van privacy al dat doorgifte van persoonsgegevens me de VS niet mogelijk is. Maar volgens Thuiswinkel.org heeft dat grote impact op Nederlandse webshops, omdat veel webwinkels afhankelijk zijn van technologie en diensten van bedrijven die in de VS gevestigd zijn.

Ook in Nederland dreigt een verbod op Google Analytics. Thuiswinkel.org moedigt het Ministerie aan om zeer spoedig veilige datadoorgifte tussen de VS en de EU mogelijk te maken. ‘Het akkoord dat op 4 april 2022 is gesloten tussen de VS en de EU is een eerste goede stap, maar het duurt veel te lang voordat dit akkoord effectief wordt’, stelt de belangenvereniging.