Twinkle | Digital Commerce

AP: Google Analytics wordt mogelijk verboden

2022-01-14
1000562
  • 1:02

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat Google Analytics binnenkort mogelijk niet meer gebruikt mag worden. De Oostenrijkse toezichthouder zou onlangs een onderzoek naar het gebruik van Google Analytics hebben gedaan, het AP doet momenteel zelf ook onderzoek.

De AP heeft daarvoor een waarschuwing geplaatst boven een handleiding (PDF) voor het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics, merkte Tweakers op. Daarin schrijft de autoriteit dat de Oostenrijkse toezichthouder deze maand een onderzoek heeft afgerond naar het gebruik van Google Analytics door een Oostenrijkse website. In dit onderzochte geval blijkt Google Analytics niet aan de AVG te voldoen. De AP onderzoekt op dit moment twee klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. De autoriteit verwacht dat onderzoek nog begin dit jaar af te ronden en dan te kunnen zeggen of Google Analytics is toegestaan of niet.

Volgens Tweakers is het ongebruikelijk dat de AP in dit stadium zo transparant is over de onderzoeken die het uitvoert. Ook zou een overtreding van de AVG niet direct hoeven te betekenen dat Google Analytics verboden moet worden; in eerdere bekende gevallen was een aanpassing van een andere tool al voldoende.