Twinkle | Digital Commerce

CBS: online omzet daalt 19 procent in april

2022-06-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

De online omzet is in april van dit jaar met 19,1 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Pure webwinkels zetten gemiddeld 15,3 procent minder om in die maand, bij multi-channelers nam die online omzet zelfs met 22,9 procent af. Volgens het statistiekenbureau valt het op dat vooral de omzet van consumentenelektronica en overige non-foodartikelen in april lager waren dan een jaar eerder. Opvallend is ook dat een jaar geleden, in april 2021, de online omzet juist met bijna 19 procent toenam.

Dat laatste zegt wel een en ander. De dalende online omzetcijfers in de eerste maanden van dit jaar konden nog worden verklaard doordat deze werden vergeleken met uitzonderlijke groei in 2021. Destijds waren de fysieke winkels gesloten en waren consumenten genoodzaakt om online te shoppen. In april 2021 – toen meer werd versoepeld - nam die groei al af. Dat nu alsnog een daling in de online omzet wordt genoteerd kan worden verklaard doordat consumenten nog steeds meer naar de fysieke winkel gaan. De algehele detailhandel zette namelijk in april ruim 8 procent meer om. Ook de economische onzekerheid kan daarnaast een rol spelen.