Twinkle | Digital Commerce

Shoppingplatform Wish trekt zich terug uit 79 landen

2022-03-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:13

Het Amerikaanse shoppingplatform Wish zag de omzet in het vierde kwartaal van 2021 instorten, met 64 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf reageert door zich terug te trekken uit maar liefst 79 landen.

In het vierde kwartaal daalde de omzet die via het platform werd gegenereerd van 452 miljoen dollar in 2020 naar 120 miljoen in 2021. Voor het laatste kwartaal ging het een stuk beter; over het hele jaar ging de omzet van 2.5 miljard dollar naar 2 miljard. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers (MAU) daalde van 104 miljoen naar 44 miljoen. Dat blijkt uit de Q4 en eindejaarscijfers van Wish.

Wish vertrekt uit 79 landen

In een toelichting op de cijfers kondigt ceo Vijay Talwar een herstructureringsplan aan. Het bedrijf schrapt 15 procent van de FTE, zo’n 190 werkplaatsen. Bovendien beëindigt het platform zijn activiteiten in 79 landen. Volgens Talwar drukken deze landen stevig op de marges. Wish zal nog actief blijven in 61 markten, waar wel goede financiële resultaten worden behaald.

Om welke landen het gaat is nog niet bekend. Het is niet onwaarschijnlijk dat Nederland en de andere landen in de Europese Unie ook tot de 79 behoren waaruit Wish zich terugtrekt. De BTW-heffing die afgelopen zomer werd ingevoerd om Europese handelaren te beschermen tegen goedkope concurrentie uit met name Azië, is erg schadelijk voor het business model van het platform.