Twinkle | Digital Commerce

Walmart rijdt met busjes zonder chauffeur

2021-11-09
999563
  • [nieuws]
  • 1:03

Walmart rijdt sinds deze zomer op een traject in Arkansas met volledig zelfrijdende busjes, zonder dat er een chauffeur meekijkt. Dat maakte de retailreus deze week bekend.

Het bedrijf maakt gebruik van zelfrijdende vrachtwagens van Gatik, een tech startup. Walmart en Gatik lieten vorig jaar al weten dat de eerste autonome ritten dit jaar gemaakt zouden worden. Dat is gelukt: sinds augustus rijden er twaalf uur per dag twee zelfrijdende vrachtwagens op een lus van zo’n 11 kilometer. De zelfrijdende busjes bezorgen boodschappen van een fulfilmentcentrum naar een Walmart Neighborhood supermarkt in de plaats Bentonville in Arkansas. Volgens Gatik hebben de bedrijven de primeur te pakken: niet eerder werd een volledig autonoom voertuig, zonder chauffeur, ingezet op een commerciële bezorgroute.

Eerder kondigde Walmart al aan dat de test met zelfrijdende voertuigen van Gatik wordt uitgebreid naar een locatie in Louisiana, waar een langere route wordt gereden. Daar zal het voertuig bestellingen van klanten gaan vervoeren van het fulfilment center naar een pick up locatie, een traject van zo’n 30 kilometer.

Deze video toont hoe het busje een bestelling bezorgt, zonder meerijdende chauffeur.