Twinkle | Digital Commerce

Shoppartners verpakt slimmer met PostNL

2021-08-26
1000562
  • [branded content]
  • 2:19

Je kunt het zo gek niet bedenken of Shoppartners verkoopt het. Van feestkleding en speelgoed tot betaalbare artikelen voor het huishouden en de tuin. Met ruim 100.000 producten op voorraad en 3,5 miljoen orders per jaar verzenden ze veel. De verpakking hiervan moet, naast beschermend, vooral goedkoop zijn. Ook al betekent dit dat je soms één zonnebril in een pakket met een paar liter lucht verzendt. Tenzij je met een duurdere verpakking een efficiënte slag kan maken in je hele proces. En daardoor op de lange termijn flink op je kosten kunt besparen. Shoppartners stapte over op verpakkingen van PostNL en de resultaten zijn positief.

Meer weten over de toekomst in e-commerce? Download het innovatiemagazine en lees alles over innovatieve logistieke oplossingen.

Lees het magazine

Alle verpakkingsmaterialen bij PostNL

De verpakkingsexperts van PostNL zochten naar autolockdozen die aan de wensen van Shoppartners konden voldoen. Ook fashionpacks, verzendenveloppen en opvulmateriaal besluiten ze bij PostNL te bestellen. Misha Kraakman, Operationeel Manager Shoppartners legt uit: ‘Naast kostenbesparend is het heel efficiënt om één aanspreekpunt te hebben. In plaats van 12 leveranciers voor verpakkingsmaterialen hebben we er nu nog maar twee.’

Slimmer verpakken met minder lucht

Minder lucht verzenden stond in eerste instantie niet eens op het programma. Pas toen de resultaten van het gebruik van de nieuwe dozen duidelijk werden was Misha aangenaam verrast.

We besparen op jaarbasis meer dan 427.000 kg aan volumegewicht, dit is een reductie van 27%! Dat is ruim 2 miljoen liter lucht, oftewel 37 volle vrachtwagens en 1800 rolcontainers. Ik had wel een besparing verwacht, maar niet zoveel!

50% van een gemiddeld pakket dat we vervoeren bestaat uit lucht*
24% van de Nederlanders wil de bestellingen in duurzame verpakkingen ontvangen
45% van de gevraagde consumenten vindt dat er te veel verpakkingsmateriaal wordt gebruikt
46% van de consumenten vindt dat er te grote dozen worden gebruikt voor wat men bestelt *Onderzoek thuiswinkel.org

Tevreden klanten en een duurzame slag

Misha is zeer te spreken over de kostenbesparing op de lange termijn. Maar dat is niet het enige voordeel. Hij vertelt verder: ‘’Voor de consument is het ook fijner om die zonnebril in een klein pakket te ontvangen zonder een berg aan opvulmateriaal. Daarnaast zijn we ook een stuk duurzamer bezig nu en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Al met al zijn we echt supertevreden over de omslag die we hebben gemaakt.”

Wil je ook toekomstgericht ondernemen in e-commerce? Download het innovatiemagazine van PostNL en lees hoe hun innovatieve oplossingen jou hierbij helpen.