Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe EU btw-regels: groeien via platforms

2021-06-16
1000562
  • [branded content]
  • 3:54

Op 1 juli gaan de nieuwe EU btw-regels in. Dit betekent onder meer dat platforms vaker verantwoordelijk worden voor de btw. Ook rekenen webshops met een jaaromzet van meer dan € 10.000 aan particulieren in andere EU-landen, vanaf 1 juli de btw in het land van de klant. In dit artikel kijken we naar de gevolgen voor Lara*. Met haar webshop ‘Lara’s Traditional Dress’ verkoopt ze feestelijke dameskleding in Nederland en België. Ze overweegt te verkopen via kledingplatforms in andere EU-landen. Experts van de Belastingdienst en KVK geven tips over hoe Lara zich kan voorbereiden op de nieuwe btw-regels.

In opdracht van de Rijksoverheid

De feestelijke dameskleding die Lara verkoopt, importeert ze uit Turkije, Marokko en India. In een magazijn in Rotterdam komt alles binnen en worden bestellingen klaargemaakt voor verzending. Met succes! Lara realiseert jaarlijks een omzet van bijna een half miljoen euro. Haar administratie besteedt ze uit aan een administratie- en accountantskantoor. Dit kantoor regelt voor Lara onder meer de btw in Nederland en België. Lara heeft de ambitie om de komende jaren te groeien met haar bedrijf. Dit wil ze doen via bekende kledingplatforms in Zweden en Denemarken waar ze onder eigen naam haar kleding gaat aanbieden.

Platforms vaker verantwoordelijk voor de btw

In een artikel las Lara dat platforms door de nieuwe EU btw-regels vaker verantwoordelijk worden voor de btw. Hierover wil ze graag meer weten, zeker met het oog op verkopen via kledingplatforms in Zweden en Denemarken. John Piepers, e-commerce expert bij de Belastingdienst, vertelt: “Vanaf 1 juli wordt de zogenaamde platformfictie ingevoerd. Dit betekent dat platforms vaker verantwoordelijk worden voor de btw. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden. Zo zijn platforms alleen verantwoordelijk als goederen worden ingevoerd in de EU, deze dan rechtstreeks via het platform aan de particulier worden geleverd én de waarde van de goederen maximaal € 150 is. Volgens de nieuwe EU btw-regels levert de webshopondernemer dan als leverancier de goederen (fictief) aan het platform. En levert het platform de goederen vervolgens (fictief) aan de consument.”

Sandra Visser-Meijer, adviseur Internationaal ondernemen bij KVK, vult aan: “Voor Lara is de platformfictie op dit moment niet van toepassing. Haar producten worden immers geleverd vanuit het magazijn in Rotterdam en zijn dus al ingevoerd. Als de kleding direct van buiten de EU via een platform in andere EU-landen wordt verkocht aan consumenten in de EU, is het platform verantwoordelijk voor het in rekening brengen van de btw, de btw-aangifte en afdracht van deze btw in het land van de consument. Hierbij kan het platform gebruikmaken van de Invoerregeling.”

Voorbereiden wel belangrijk

Verandert er dan niets voor Lara? “Jawel”, geeft John Piepers aan. “Net als alle e-commerce ondernemers met een jaaromzet van meer dan € 10.000 aan particulieren in andere EU-landen, moet Lara de btw in het land van de klant aangeven vanaf 1 juli. In de situatie van Lara maakt het geen verschil of ze nu via haar eigen webshop verkoopt of via een platform. Haar adviseur heeft twee keuzes voor het aangeven van de btw: doorgaan met het lokaal aangeven van btw in het land van de klant. Nu alleen in België en straks ook in Zweden en Denemarken. Óf ze kan gebruikmaken van de Unieregeling binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. Ze doet dan in één melding per kwartaal de btw-aangifte over álle verkopen aan particulieren in andere EU-landen. Dus, naast België, ook voor de nieuwe landen waar Lara wil starten met de verkoop via platforms.”

Sandra Visser-Meijer vult aan: “Afhankelijk van de keuze geldt hierbij een aantal regels. Onder meer voor de facturen en het vermelden van de verkoopprijzen in de webshop. Op kvk.nl vind je hierover meer informatie.”

Meer weten?

Ga naar de site belastingdienst.nl/e-commerce. Of vraag uw boekhouder of accountant wat in uw situatie verstandig is om te doen.

Bereid u voor in 5 stappen
Deze stappen helpen bij de voorbereiding:
1. Verdiep u in de nieuwe EU-regels en/of vraag advies over de gevolgen van de nieuwe EU-regels voor uw bedrijf.
2. Ga per land na onder welk btw-tarief uw goederen vallen.
3. Kies voor registratie voor het éénloketsysteem (de Unieregeling) of voor registratie bij de belastingdiensten in de EU-landen van uw klanten. In dat dat laatste geval moeten uw facturen voldoen aan de factuureisen van de landen waar u verkoopt.
4. Vermeld in uw webshop de prijzen inclusief btw.
5. Pas uw administratie aan, zodat u vanaf 1 juli 2021 uw totale omzet per land en per btw-tarief bijhoudt.

Webshopondernemers die gebruik willen maken van het éénloketsysteem melden zich vóór 1 juli 2021 aan op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

* Het voorbeeld van Lara’s webshop is fictief. Enige overeenkomst met een werkelijke situatie is toeval.