Twinkle | Digital Commerce

Antitrust rechtszaak tegen Amazon in VS

2021-05-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:37

Washington D.C heeft een antitrust rechtszaak aangespannen tegen Amazon. Volgens de procureur-generaal van het district Columbia maakt het platform misbruik van haar machtspositie door beperkende overeenkomsten op te leggen aan onafhankelijke verkopers op het platform. Daarmee zou het bedrijf de prijzen opdrijven en de concurrentie tegenwerken.

Procureur-generaal Karl Racine beweert dat Amazon de prijzen in online winkels heeft vastgesteld met contracten. Hierdoor kunnen onafhankelijke verkopers die hun producten aanbieden op Amazone dezelfde producten niet elders tegen een lagere prijs of betere voorwaarden aanbieden. Het gevolg hiervan is dat verkopers de vergoeding die Amazon in rekening brengt, die kan oplopen tot 40% van de productprijs, niet alleen in rekening moeten brengen aan klanten die bestellen via Amazon, maar ook wanneer dat gebeurt via andere online winkelplatformen - inclusief de eigen website. Dit leidt volgens Racine tot een kunstmatig hoge prijsbodem voor de gehele online retailmarkt en stelt Amazon in staat om een monopoliepositie op te bouwen. En dat is in strijd  met de Antitrust Act van het district Columbia.

Maatregelen

Sinds 2019 is Amazon gestopt met deze verplichte prijsafspraken. Maar volgens Racine voerde Amazon achter de schermen nog altijd maatregelingen waardoor handelaars van het platform gestraft worden wanneer ze hun producten op andere plekken goedkoper aanbieden. Het product dat elders voor een lagere prijs wordt aangeboden wordt door Amazon bijvoorbeeld uit de zoekresultaten verwijderd of verminderd zichtbaar gemaakt. Daarnaast kunnen maatregelen volgens Racine oplopen tot het bevriezen van de voorraad, het inhouden van betalingen uit verkopen op het platform of zelfs het volledig intrekken van de gebruikersaccount.

In een interview met CNBC reageert een woordvoerder van Amazon op de aanklacht. Hij stelt dat de onafhankelijke verkopers vrij zijn om hun eigen prijzen te bepalen. ‘Amazon is trots op het feit dat we de laagste prijzen bieden over een brede selectie. Net als elke andere winkel hebben we het recht om producten die niet scherp geprijsd zijn niet te highlighten voor onze klanten.'