Twinkle | Digital Commerce

Tóch vergunning voor overname Sandd door PostNL

2021-04-12
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

PostNL heeft toch een vergunning gekregen om postbedrijf Sandd over te nemen. De overname is noodzakelijk, ander zou de postbezorging in Nederland in gevaar komen.

De overname van Sandd is al een jaar van kracht. In juni vorig jaar – enkele maanden na de fusie dus – besloot de rechter dat de vergunning voor de overname niet zorgvuldig genoeg was voorbereid. Deze werd dan ook vernietigd. Het ministerie zou niet goed genoeg zijn ingegaan op risico’s voor mededinging. Iets waar eerder door waakhond ACM ook al voor werd gewaarschuwd.

Staatssecretaris Mona Keijzer liet vervolgens verder onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen van de overname en besluit nu alsnog om de overname met terugwerkende kracht in te laten gaan en een vergunning te verlenen. ‘De concurrentie die er bestond, kwam vooral ten goede aan grootzakelijke verzenders zoals de rijksoverheid zelf. Maar het leverde nauwelijks voordelen voor een consument op en ging boven dien ten kosten van de arbeidsvoorwaarden van bezorgers en sorteerders’, stelt Keijzer.

De eerder bekendgemaakte voorwaarden voor de overname zijn wel verder aangescherpt. Zo wordt aan PostNL een rendementsplafond van 9 procent opgelegd op de Nederlandse postdienstverlening en moet PostNL toegang bieden tot haar landelijke netwerk voor andere regionale postvervoerbedrijven.