Twinkle | Digital Commerce

Na hack Allekabels.nl miljoenen wachtwoorden en klantgegevens op straat

2021-04-16
1000562
  • [nieuws]
  • 1:28

De wachtwoorden en privégegevens van miljoenen klanten van webshops Allekabels.nl liggen op straat nadat de webshop eerder werd gehackt. De gegevens zouden al maanden rondgaan onder criminelen.

Dat meldt RTL Nieuws. Het zou gaan om het grootste datalek ooit. 2,6 miljoen unieke e-mailadressen die zijn gekoppeld aan namen, woonadressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden zijn buitgemaakt. Volgens RTL Nieuws moeten de wachtwoorden eerst nog worden gekraakt, maar dit schijnt volgens experts snel te zijn gebeurd.

In totaal zou het gaan om 3,6 miljoen gegevens. Eén miljoen gegevens zijn persoonsgegevens van klanten die via een platform als bol.com en Amazon bij Allekabels.nl hebben besteld. Volgens RTL Nieuws zijn van die groep geen e-mailadressen of wachtwoorden gelekt. Van 109.000 klanten zou daarnaast het IBAN gelekt zijn. Bij hen is het risico om slachtoffer van fraude te worden hoger.

Eerder dit jaar zou Allekabels.nl 5.000 klanten hebben gewaarschuwd van de lek. Maar de hack zou velen malen groter zijn geweest dan gemeld. Operationeel directeur Constantijn Souren van de nummer 77 van de Twinkle100 laat in een reactie aan de nieuwsomroep weten: ‘We hebben destijds geprobeerd om contact te krijgen met degene die de database aanbood, maar dat is niet gelukt. Dit is ook voor ons een ontzettende klap.’

Mail aan klanten

In een mail aan klanten laat Allekabels weten dat alleen de wachtwoorden van klanten die zich voor 1 september 2018 hebben geregistreerd, kunnen worden gekraakt. De wachtwoorden van de desbetreffende klanten zijn volgens de shop verwijderd. Klanten worden opgeroepen om extra waakzaam te zijn voor phishing mails. ‘Wij zijn bijzonder geschrokken van deze cyberhack en zullen de kwestie diepgaand onderzoeken en alle noodzakelijke maatregelen nemen. We stellen alles in het werk om de belangen voor u als klant optimaal te beschermen', aldus het bedrijf.