Twinkle | Digital Commerce

INretail stapt naar de rechter voor heropening winkels

2021-02-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:13

Branchevereniging Koninklijke INretail probeert via de rechter af te dwingen dat winkels de deuren weer mogen openen. Volgens de vereniging heeft het kabinet conform de eigen routekaart geen reden meer om de winkels gesloten te houden.

INretail vindt het economisch onverantwoord om nog langer te wachten. Sinds half december zijn niet-essentiële winkels dicht. Sinds enkele weken mogen klanten via click and collect weer goederen komen ophalen aan de deur, maar dat blijkt vooral een doekje voor het bloeden. En ook een lichte versoepeling die eerder deze week werd aangekondigd: om klanten weer mondjesmaat op afspraak te laten winkelen, is voor veel winkels niet genoeg.

Daarnaast, stelt INretail, mogen winkels in het buitenland de deuren vaak wel weer openen. ‘De sluiting was een extra verzwarende maatregel bij het scenario “zeer ernstig” en is nu disproportioneel. De situatie is door het kabinet inmiddels afgeschaald naar “ernstig” dankzij verminderde besmettingen. De voortdurende winkelsluiting doet geen recht aan het economisch belang en de corona proof winkelmogelijkheden, waarvan sinds maart 2020 altijd sprake was bij niet-essentiële winkels.’

Volgens de branchevereniging kost de sluiting winkels zo’n 700 miljoen euro omzet per week en dreigen zo’n 50.000 tot 60.000 mensen hun baan te verliezen. ‘De leefbaarheid van talloze wijken, dorpen en steden staat op de tocht’, daarom ziet INretail geen andere optie dan via de rechter een heropening af te dwingen.