Twinkle | Digital Commerce

Waarschuwing voor extra veel nepshops tijdens feest- en koopjesdagen

2020-11-25
1000562
  • [nieuws]
  • 0:55

De politie waarschuwt voor een toename van malafide webshops tijdens de komende maand en koopjesdagen zoals Black Friday.

Dat schrijft de NOS vandaag. Door de covid-19-pandemie kwamen er dit jaar al veel meer aangiftes tegen malafide webwinkels binnen. Zo zijn er ruim 13.000 aangiftes geregistreerd, terwijl het jaar nog niet voorbij is. Vorig jaar stond dat aantal op 7400. De politie gaat ervan uit dat de komende tijd veel meer van dit soort webshops online zullen worden gezet.

Er wordt ook een voorbeeld genoemd. Zo vermoedt de politie dat er veel valse webshops zijn die de net uitgebrachte gameconsole Playstation 5 zullen ‘aanbieden’. De vraag daarnaar is momenteel erg hoog. En omdat deze amper te verkrijgen is, is de politie bang dat consumenten sneller bij een malafide shop zullen uitkomen. ‘Er is bijvoorbeeld een site waar voor twee ton aan Playstation 5-bestellingen is gedaan. In theorie kan er nog geleverd worden, maar we zijn bang dat het helemaal nooit gaat gebeuren’, aldus Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting tegen de nieuwsomroep.