Twinkle | Digital Commerce

Ikea levert vanaf elektrisch aangedreven binnenschip

2019-10-01
1000562
  • 1:06

Ikea is een van de eerste klanten die gebruik gaat maken van Fludis, een nieuw stadsdistributiesysteem waarin pakketten vanaf een elektrisch aangedreven binnenschip in Parijs worden geleverd. Het schip is ook een varend fulfilmentcenter.

Het Fludis-concept is in 2016 in het leven geroepen omdat opslag in de Franse hoofdstad steeds duurder wordt en de stad in toenemende mate moeilijk is te bevoorraden door bestelauto's en vrachtwagens, vanwege de drukte in de straten.

Elektrische bakfietsen

Het schip vaart op de Seine tussen een binnenhaven waar Ikea een distributiecentrum heeft en vier losplekken in Parijs. Vanaf die plekken brengen bezorgers met elektrische bakfietsen de pakketten naar de klanten. De pakketjes worden tijdens het varen verzameld in containers die op de fietsen worden geplaatst. De bakfietsen kunnen maximaal 250 kilo aan gewicht hebben.

Het binnenvaartschip heeft net zoveel capaciteit als een stadsdepot van 1.800 vierkante meter en biedt ruimte aan zo'n 3.000 pakketten, schrijft Gondola die over de start-up bericht. Er is plaats voor 30 cargofietsen.

Ook geschikt voor andere steden

23 september jongstleden vond de eerste testvaart plaats. Fludis-oprichter Gilles Manuelle meent dat zijn concept geschikt voor andere steden met bevaarbare rivieren of kanalen. Hij hoopt zijn dienst uit te rollen naar andere Franse en Europese steden.