Twinkle | Digital Commerce

Elektronica switcht van eigenaar

2018-07-26
1000562
  • [interview]
  • 1:26

Consumenten kunnen hun tweedehands elektronica (ver)kopen zonder ‘het gedoe’ eromheen, tegen de juiste prijs en met de user experience van bol.com en Coolblue. Dat claimt platform SwitchBay.

Medeoprichter Frank Lemaire zag als student dat er veel elektronica ongebruikt bleef: een GoPro die na de vakantie in een kast werd gelegd, iPhones die bij een nieuw abonnement niet meer werden gebruikt, games die bleven liggen. Bij navraag bleken studenten de spullen niet door te verkopen omdat ze dat te veel gedoe vonden. Dat inspireerde hem om Secondplayer, marktplaats voor games, uit te bouwen tot SwitchBay. ‘Hier kun je veilig, simpel en tegen de juiste prijs jouw tweedehands games, consoles, smartphones, tablets, smartwatches, koptelefoons, speakers en action cams verhandelen’, aldus Lemaire. SwitchBay, live sinds begin 2018, onderscheidt zich volgens de oprichter van anderen door de veiligheid en doordat het simpel werkt. ‘Bovendien hebben we de FairPrice-tool, die laat zien hoeveel het apparaat nog waard is. Daarvoor vergelijken slimme algoritmes dagelijks de prijzen van soortgelijke producten op verschillende sites. Tevens worden data verzameld zoals hoe vaak een product wordt aangeboden, bekeken en verkocht. Aan de hand van al deze gegevens wordt een adviesprijs bepaald.’ Kopers betalen aan SwitchBay, waarna de verkoper het apparaat verstuurt met track & trace. Kopers krijgen drie dagen de tijd om het product te controleren. Daarna pas wordt de verkoper uitbetaald. De start-up verdient bij elke transactie 10 procent van de prijs van het product; zowel de koper als de verkoper betaalt namelijk 5 procent.

Voor naamsbekendheid worden buitenreclame, social media en Google AdWords ingezet. Grootste uitdaging is de levertijd kort te houden – daarom stimuleert men verkopers de spullen zo snel mogelijk te versturen. ‘We willen dezelfde user experience bieden als een Coolblue en een bol.com’, besluit Lemaire ambitieus.