Twinkle | Digital Commerce

Uitdagingen en oplossingen voor foodretail

2018-02-15
1000667
  • 2:36

Het snelgroeiende segment fooddelivery (een groei van meer dan 30% in 2017 ten opzichte van 2016) zorgt voor veel logistieke uitdagingen. Voor foodretailers de taak om te zorgen voor een maximale klanttevredenheid met een gezond rendement. Wat is voor de verschillende marktsegmenten de optimale manier om online foodbestellingen thuis te bezorgen?

De expertgroep Food & Delivery heeft vanuit de customer journey de logistieke uitdagingen en mogelijke oplossingen voor drie verschillende aspecten van online foodretail bekeken: het bestelproces, verpakken en verzenden en last-mile delivery. Hierbij wordt gekeken naar drie segmenten (foodretail, maaltijdboxen en breekbaar/niet breekbaar), waarbij de expertgroep per aspect en segment praktische tips geeft waarmee foodretailers direct aan de slag kunnen.

Uitdagingen rondom verpakkingen

Als we inzoomen op het verpakken en vervoeren van foodproducten, blijkt dat dit bijzonder complex is. Deze complexiteit zit hem vooral in de hoeveelheid van de verschillende producten, de omvang van de producten en de verschillende temperatuurzones. Daardoor lopen retailers en verkopers tegen verschillende uitdagingen aan:

  • Temperatuur: Er gelden wettelijke vereisten voor het vervoeren van producten in verschillende temperatuurzones. Hier dient gedurende de volledige distributie aan te worden voldaan (tot moment van afgifte):
    • Vers: 0-4 graden Celsius (onder andere vlees, vis en zuivel)
    • Diepvries: -18 graden Celsius, voor transport tijdelijk op -15 graden Celsius (diepvriesproducten)
    • Droge kruidenierswaren (DKW): kamertemperatuur (onder andere brood en tandpasta)
    • Uitzonderingen: kamertemperatuur, dit kunnen type producten als bananen zijn, maar ook grote verpakkingen, zoals kratten bier en luiers
  • Breuk: Het leveren van de producten zonder deuken, butsen en beschadigingen.
  • Efficiency: Duurzaam gebruikmaken van de verpakkingen in de totale supply chain. Met andere woorden, efficiënt vouwen, inpakken en verwerken van de dozen.
  • Wetgeving: Wat zijn de vereisten van vervoeren van levensmiddelen? In Nederland en België is inmiddels een aparte wet op het gebruik van plastic tassen voor e-commercedoeleinden.

Hieruit blijkt dat er veel komt kijken bij de bezorging van foodproducten. Toch zijn er inmiddels voor alle beschreven uitdagingen oplossingen te vinden in de markt. Zo worden er steeds meer innovaties ingezet om het verpakken en vervoeren van foodproducten te verbeteren. Denk hierbij aan het gebruik van het Internet of Things, zodat de temperatuur, eventuele schokken en ‘open & dicht’ gemeten kunnen worden.

Toekomstbeeld

De verwachtingen voor de toekomst zijn hoog. Een geprognotiseerd omzetbelang voor online foodbestellingen is voor 2021 ongeveer 7-10% van de totale foodmarkt en voor 2030 zelfs 15-20%. De markt groeit snel en veel bedrijven zijn nog de logistieke (on)mogelijkheden aan het verkennen. De expertgroep biedt daarbij de helpende hand door veel praktische tips te geven, waaronder:

  • Test met dynamische prijzen voor verschillende optionele tijdvakken en services.
  • Onderzoek diverse services aan de deur, zoals leveren tot in de keuken, betalen aan de deur en het retournemen van producten/emballage.
  • Bied naast bezorgen ook afhaalopties aan. Een divers aanbod voor het verkrijgen van orders werkt conversieverhogend.
  • Het persoonlijk maken (vriendelijkheid) van de bezorging draagt bij aan herhaalaankopen.

Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van diverse expertgroepen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. Zij publiceerden hun conclusies in de bundel 'Tijd voor transformatie: verander vandaag!', op 24 januari. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen te downloaden.