Twinkle | Digital Commerce

Sandd na overname VSP: 'Focus op post, niet op pakketten'

2017-09-15
1000562
  • 1:48

Sandd neemt concullega Van Straaten Post over. Daarmee wil de post- en pakketvervoerder een vuist maken tegen marktleider PostNL. Met de inlijving kan Sandd de consumenten- en zakelijke markt bedienen met een landelijke dekking en vijfdaagse bezorging.

'Door de samenvoeging beschikt Sandd nu ook over de 24-uurspropositie van VSP', vertelt een woordvoerder van het bedrijf aan Twinkle. 'Sandd is specialist in het deelgebied van niet-tijdkritische postbezorging, ofwel de 48- en 72-uurse markt; VSP bedient de tijdkritische markt, waarbij binnen 24 uur bezorgd wordt.' Voor webwinkeliers biedt Sandd daarom vanaf nu een 24-uurs-bezorgoptie voor brievenbuspakketjes.

Focus op postmarkt

'Op dit moment ligt de focus niet op de pakkettenmarkt, maar op postbezorging', aldus de woordvoerder. Daar zijn voorlopig ook nog geen plannen voor. 'Zodra Sandd zich toelegt op pakketverzending, zal het dat op dezelfde innovatieve wijze doen als bij postverzending.' 

Wissel van de wacht

Voormalig ceo Ronald van de Laar geeft het stokje tegelijk met de overname van Van Straaten Post door aan Rob Brakenhoff; Paul van Straaten wordt cco van de gefuseerde onderneming. Na het samengaan met Van Straaten Post verwacht Sandd dit jaar een omzet van rond de 195 miljoen euro. Het bedrijf telt dan ongeveeer 20.000 medewerkers. Eind dit jaar is de inlijving van Van Straaten Post compleet; financiële details ervan worden niet bekendgemaakt.

Universele postdienstverlening

De overname wacht op dit moment op goedkeuring van de ACM en is, volgens Sandd, 'zeer voor de hand liggend en legt een basis voor duurzame concurrentie op de postmarkt.' De vervoerder mikt sinds eind vorig jaar op het veroveren van de gunning voor universele postdienstverlening (UPD), die in handen is van marktleider PostNL. 'Daar hebben we geen geheim van gemaakt', aldus de zegsvrouw. 'De overname van VSP is voor ons de laatste stap om ons te presenteren als volwaardige partij die tegenwicht kan bieden aan de huidige marktleider.' Sandd stelde eind juni de postzegelprijs te kunnen verlagen naar 55 cent; PostNL hanteert momenteel een tarief van 78 cent, dat van de ACM in 2018 opnieuw verhoogd mag worden.