Twinkle | Digital Commerce

Google wil prijsvergelijkers laten bieden op plek Shopping

2017-11-11
1000562
  • 1:41

Google heeft aan de Europese Unie een plan gepresenteerd om prijsvergelijkers te laten bieden op een plekje binnen Google Shopping, zodat ook zij toegang hebben tot het platform. Het is Googles nieuwste zet binnen de rechtszaak die de EU startte op verdenking van oneerlijke concurrentie.

In Product Listing Ads wil Google voortaan plekken aan prijsvergelijkers openstellen middels een veiling, meldt Reuters. Met het nieuwe voorstel hoopt de zoekmachine de mededingingsautoriteiten van zich af te schudden na de megaboete van 2,42 miljard euro, die nog verhoogd kan worden indien de EU oordeelt dat Googles vergelijkende concurrenten nog steeds benadeeld worden.

'Nog niets zeker'

Volgens Reuters legde Google zijn voorstel voor aan zo'n vier tot vijf concurrenten, die behooriljk negatief reageerden. Beslist.nl doet nog geen uitspraak over het voorstel, omdat nog niets definitief is, zegt een woordvoerder tegen Twinkle. 'Het is geen officieel bericht van Google, maar is uitgekomen op basis van ingewijden. Er staat nog niets vast. Op 28 september aanstaande lopen de negentig dagen af die Google van de Europese Commissie heeft gekregen om zaken omtrent Shopping te veranderen. Dan weten we wat er gaat veranderen en kunnen we onze koers bepalen', aldus Beslist.nl.

Evaluatie

Na zestig dagen gerekend vanaf 28 september maakt de EU de balans op en deelt, indien vastgesteld wordt dat Google zich nog steeds schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie, een aanvullende boete uit die gelijk is aan vijf procent van de wereldwijde omzet, met terugwerkende kracht.

Eerder voorstel

Drie jaar geleden probeerde de zoekmachine ook al een langlopend onderzoek naar oneerlijke concurrentie te sluiten met een vergelijkbaar aanbod. Ook dat kon rekenen op veel kritiek en werd uiteindelijk ook door de EU afgewezen. In dat voorstel wilde Google nog de eerste twee plaatsen in Shopping voor zichzelf reserveren.

Lees ook:
De Calimero-reactie op de Google-boete (05-07-'17)
Beslist.nl: ‘Veel webwinkeliers hebben op één paard gewed' (28-06-'17)