Wist je dat de meeste Nederlandse webwinkels internationaal actief zijn? Nou ja, actief... Negen op de tien webwinkels in ons land nemen in ieder geval orders aan uit het buitenland, bleek vorig jaar al uit een grootschalig onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Of je daarmee van cross-border e-commerce kunt spreken, is de vraag.
Nederlandse webwinkels bleken bij uitstek internationaal ‘actief’; van alle (zeventigduizend!) onderzochte Europese webshops leverden er vorig jaar zes op de tien over de grens. Je zou zeggen dat Nederlandse webshops door de wijdere openstelling ook meer internationale klandizie trekken, maar het tegenovergestelde is waar: de webwinkels uit ons land geneerden samen maar 13% buitenlands verkeer, tegenover 24% voor Europa. In die zin doet het buitenland er dus toch niet zo toe.
De meeste Nederlandse webshops verkopen slechts aan een paar landen, bleek uit de HvA-studie. “Bijna altijd België, Duitsland soms en daar blijft het dan wel bij”, aldus lector Jesse Weltevreden over de bevindingen. “Daarnaast zijn er vrij veel partijen die wel worldwide shipping aanbieden, maar hun site niet uit het Nederlands hebben vertaald.” Dat trekt internationale kopers ook niet bepaald aan.
Uit ons Twinkle100-onderzoek weten we dat de Nederlandse online consumentenbestedingen vooral nog naar bedrijven van eigen bodem vloeien. We weten ook dat er internationale kapers op de kust zijn, met name uit China en Duitsland, die een steeds grotere hap uit die taart nemen. Het buitenland biedt andersom kansen voor Nederlandse webwinkeliers om hun verkopen te stuwen, vooral in België (waar Nederlands wordt gesproken en de markt nog niet zó vol is) en het vijf keer zo inwonerrijke Duitsland.
Dan is er wel werk aan de winkel. Leuk aanbod tegen schappelijke prijzen is één, maar Belgen en Duitse shoppers moeten wel weten met wie ze te maken hebben en hoelang ze op artikelen moeten wachten. Ze moeten met je kunnen communiceren, in de taal én op de toon die ze gewoon zijn. Alles moet voldoen aan de wetten en regels (ook fiscaal) en bovenal: buitenlandse shoppers moeten je leren kennen, dus kunnen vinden. Het internationale potentieel is er zeker, maar kansen pakken is aanpakken. Een beetje cross-border e-commerce bestaat niet, of althans: het werkt niet.
Samen met Dexport organiseert Twinkle op 6 september het Cross Border e-commerce Event
Inderdaad, de meeste verkopen in Belgie en soms Duitsland.
Wij zijn actief met de bloemen in Nederland, maar hebben ook een shop in Belgie en zijn inderdaad ook actief in Duitsland. We verkopen via de NL shop niet in BE of DE maar hebben een eigen shop daar omdat we met locale bloemisten werken.
En bloemen in Duitsland is een flinke markt, we groeien daar nog steeds met dubbele cijfers en Google is daar wel je vriend. In Belgie kun je ook vrij makkelijk voet aan de grond krijgen, maar na een flinke groei stabiliseert het daar toch snel.
We gaan nu pas (na 5 jaar) starten met bloemen in de UK en daarna scanda ;-).
Dit hadden we inderdaad veel eerder moeten doen, je hebt altijd een opstart en dat moeten we nu nog doorlopen. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen
thanks voor het artikel
Regiobloemist