Twinkle | Digital Commerce

Bpost charmeert PostNL nog één keer

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

Bpost doet nog één poging om samen te gaan met PostNL. Het bedrijf brengt vandaag een vierde bod uit op PostNL, maar de huidige grote invloed van de Belgische staat op bpost zint de Nederlanders niet.

De vorige bieding van een aantal weken geleden werd door PostNL direct van tafel geveegd. Het bedrijf wilde niet eens in gesprek met bpost.

Belgische overheid
Een groot nadeel is volgens PostNL en de Nederlandse regering de invloed die de Belgische staat uitoefent op bpost. Deze is grootaandeelhouder met 51 procent van de aandelen, na overname van PostNL blijft de invloed 40 procent, terwijl PostNL nu volledig geprivatiseerd is.

Maatregelen
Bpost stelt nu voor om de invloed van de Belgische overheid te beperken; grootaandeelhouders mogen straks maar een derde van de bestuurders van het bedrijf benoemen. Ook moet er een Nederlandse stichting komen die evenveel bestuurders mag benoemen als onze zuiderburen. Daarnaast moet voor strategische beslissingen driekwart meerderheid zijn, zodat de Nederlanders een vetorecht hebben.

Ouderwets postbedrijf
Volgens het Financieele Dagblad vindt PostNL zijn potentiële koper een ouderwets postbedrijf dat nog moet moderniseren. Maar de Belgen laten weten dat zij juist het efficiënte bedrijf zijn op postgebied. Op het vlak van pakketbezorging loopt PostNL voor, waardoor de match volgens bpost alleen maar mooier wordt.