Twinkle | Digital Commerce

Brussel kondigt maatregelen voor lagere bezorgkosten aan

2017-11-11
180101
  • 1:39

De Europese Commissie vraagt nogmaals aandacht voor de hoge bezorgkosten die consumenten uit de lidstaten betalen voor een online gekocht product. Uit onderzoek van de Commissie blijkt het verschil in verzendkosten tussen de landen ‘te groot’. De eerste maatregelen hiervoor zijn concreet.

Nederlanders betalen volgens het onderzoek van de Commissie 7 euro voor het bezorgen van een 2 kilo wegend pakketje in eigen land. Deze prijs verschilt met die in andere landen: België (6,50 euro), Spanje (8,50 euro), Oostenrijk (4,50 euro), Italië (9 euro).

Over de grens verzenden
Wil een Nederlander een pakket bijvoorbeeld naar Spanje sturen, dan kost dat 13 euro, andersom komt hij uit op maar liefst 33 euro. Een Oostenrijker die een pakket net over de grens in Italië wil laten bezorgen betaalt 14 euro, terugsturen kost 25 euro.

Weinig openheid, concurrentie en toezicht
Dat moet goedkoper kunnen, vinden Eurocommissarissen Andrus Ansip van Digitale Markt en Elzbieta Bienkowska van Interne Markt. De prijsverschillen zijn namelijk niet te verklaren uit transportkosten of loonverschillen, meldt de Volkskrant. Volgens de Commissie is er te weinig concurrentie, toezicht en openheid in de pakketmarkt.

Maatregelen
De Commissie komt daarom in het voorjaar met - indirecte - maatregelen om de prijzen gelijker te trekken. Er wordt een website gelanceerd met daarop de prijsverschillen tussen de landen en het toezicht van nationale autoriteiten op de pakketbezorgers wordt verscherpt. De Commissie neemt geen directe prijsmaatregelen, maar hoopt met de voorgestelde acties voor lagere bezorgkosten cross border e-commerce te stimuleren.

Digitale interne markt
De maatregelen in pakketbezorging maken deel uit van een groter plan van de Europese Commissie om kopen over de grens te vergemakkelijken. Momenteel winkelt slechts 15 procent van de consumenten online in een ander EU-land. De plannen moeten volgend jaar samen leiden tot een digitale interne markt.

Lees ook:
- Voorlopig akkoord over Europese privacywet (16-12-2015)
- Twee jaar garantie op online aankopen in heel Europa (9-12-2015)
- Wordt verkopen over de grens gemakkelijker? (9-12-2015)