Twinkle | Digital Commerce

Grote ontslagronde bij Travelbird: focus op ‘gezonde groei’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:42

Travelbird trekt zich terug uit vijf landen en ontslaat honderd man personeel uit zijn hoofdkantoor in Amsterdam. De jonge reisstartup zegt een nieuwe koers te willen varen, met een 'gezonde groei' als doel.

Travelbird opereert pas sinds vorig jaar met groeigeld van Global Founders Capital, de investeringsmaatschappij van OIliver en broer Marc Samwer  (Zalando, Rocket Internet) en Fabian Siegel. Het bedrijf wist sinds zijn oprichting in 2010 jaarlijks met gemiddeld 300 procent in omzet te groeien, zonder extern kapitaal. In 2012 werd het Belgische MyTrip ingelijfd, een jaar later het Nederlandse Boekvandaag.nl. Inmiddels werken in Amsterdam 700 werknemers voor 17 markten.

Gezonde groei hoort erbij
Daar komt nu verandering in, bevestigt Travelbird aan Twinkle. Het bedrijf verlengt de contracten van 14 procent van het personeel niet vanwege de focus op gezonde groei. ‘We gaan naar een volwassen fase van het bedrijf, een gezonde groei hoort daarbij’, zegt een woordvoerster van Travelbird.

Automatisering
Er verdwijnen ‘rollen die deels met de hulp van automatisering efficiënter kunnen werken’. ‘Dit werk moesten we eerder deels handmatig verrichten, maar nu hebben we het geautomatiseerd’, vertelt de woordvoerster. ‘Deze automatisering helpt ons om de groei door te zetten.’

Vijf landen
Travelbird trekt zich tegelijkertijd terug uit vijf landen: Portugal, Spanje, Italië, Hongarije en Polen. ‘Wij zijn anderhalf jaar geleden uitgebreid naar elf nieuwe landen en nu vertrekken we uit de kleinere markten waar niet het gewenste resultaat is behaald’, vertelt de woordvoerster. ‘Dit besluit betekent niet dat het bedrijf er financieel niet goed voor staat. Integendeel, we boekten vorig jaar 95 miljoen euro omzet. In het eerste half jaar van 2015 zaten we al op 93 miljoen euro omzet, wat betekent dat we sowieso een groei van 100 procent doormaken.’

Helpling
Travelbird, nummer 21 van de Travel 30 (onderdeel van de Twinkle100), hanteert eenzelfde soort strategie als de schoonmaakstartup Helpling. Dit bedrijf maakte de afgelopen anderhalf jaar een snelle entree in veertien landen. Vier daarvan worden nu weer van de lijst gehaald vanwege tegenvallende resultaten. Als gevolg daarvan verliezen zestig  medewerkers hun baan.