Twinkle | Digital Commerce

‘Pakketbezorgers PostNL krijgen eigen bedrijf’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:21

Subco Partners, de vereniging van zelfstandige pakketbezorgers van PostNL, werkt aan een nieuw bezorgbedrijf voor pakketten. De onderneming moet concurreren met PostNL.

Dat schrijft De Telegraaf naar aanleiding van een gesprek met Maurice Jacobs, bestuursvoorzitter van Subco Partners. Bij de vereniging zijn zo’n 450 zelfstandige pakketbezorgers van PostNL aangesloten. Dit is ongeveer 15 procent van het totale bestand van de toeleverancier.

Aandeel
In het nieuw opgerichte bedrijf, dat de volgende stap wordt in de protesten tegen PostNL, zullen zelfstandigen een aandeel in de onderneming hebben en kunnen werken voor meerdere opdrachtgevers. 'De rijders worden gemeenschappelijk eigenaar van het pakketbedrijf, voor wie dat wil en kan', zegt Jacobs tegen de krant.

Stakingen tegen hondenbrokken
Naast de oprichting van een PostNL-concurrent, kondigt Jacobs stakingen aan. 'Het is de keuze van PostNL om zwaardere ladingen als Ikea-kasten, hondenbrokken en kattengrind te bezorgen. Het is hun groeistrategie, maar wij verdienen geen cent extra omdat we afgetopt zijn op een bepaald bedrag', aldus Jacobs.

Schijnzelfstandigheid
Pakketbezorgers van PostNL protesteerden afgelopen weekend opnieuw voor betere arbeidsvoorwaarden. De zzp’ers moeten hun eigen geld inleggen om überhaupt een pakket te kunnen bezorgen. Zo verplicht PostNL zelfstandigen om bedrijfskleding en een PostNL-bus aan te schaffen, berichtte de NOS in maart. Ook mogen zij geen pakketten voor andere vervoersbedrijven bezorgen. Schijnzelfstandigheid, noemen de vakbonden FNV en Subco Partners dat.

Vast contract
PostNL reageerde twee weken geleden op eerdere protesten door zzp’ers een vast contract aan te bieden. Zij kunnen dan zelf kiezen voor een zelfstandig bestaan of loondienst. Ceo Herna Verhagen noemde dit een ‘duurzaam bezorgmodel’. Het is echter nog steeds onduidelijk wat de voorwaarden van dit model zijn.