Twinkle | Digital Commerce

Amazon bouwt nieuwe shop, haalt verkopers weg bij Etsy

2017-05-27
180101

Amazon ontwikkelt een marktplaats voor handgemaakte artikelen. Om deze met verkopers te vullen, nodigde het de afgelopen weken Etsy-merchants via e-mail uit om zich aan te melden.


The Wall Street Journal kreeg een aantal van deze e-mails in handen. De merchants wordt verzocht een vragenlijst in te vullen over welke artikelen zij momenteel op Etsy.com verkopen. Amazon heeft elf hoofdonderwerpen gecreëerd, waaronder kleding, baby en dierbenodigdheden. Daar vallen subcategorieën als sieraden en wonen en keuken onder.

‘Bezorgbelofte niet haalbaar’
De Etsy-merchants waar The Wall Street Journal mee sprak hadden nog geen Amazon-account. Zij zijn dus op basis van hun Etsy-lidmaatschap benaderd. Volgens de krant zijn zij wel te spreken over extra verkoop op Amazon.com, maar zijn er zorgen over de flinke snelheid waarmee handgemaakte producten bij de consument thuis dienen te worden bezorgd. De merchants maken producten vaak op bestelling, waardoor een belofte als Amazon Prime (bezorging binnen twee dagen) niet haalbaar is.

Commissie
Ook rekent Amazon veel meer commissie dan Etsy doet. Laatstgenoemde vraagt 3,5 procent van de artikelprijs en een vaste vergoeding van 20 cent per verkoop. Amazon snoept bij veel productcategorieën een veelvoud van de verkoopprijs af.

Ontevreden
Toch kan Amazon een alternatief zijn voor oorspronkelijke Etsy merchants. Zij beklagen zich er al enige tijd over dat Etsy verkopers van massaproducten op het platform toelaat, die de handgemaakte artikelen van andere merchants namaken. Daarom vertrekken zij naar andere platforms.