Twinkle | Digital Commerce

Beheer verwijzingsuitsluitingen in Universal Analytics

2017-05-28
180101
  • 1:54
Als webwinkelier is het interessant om te zien waar uw rendabele verkeer vandaan komt. Zo kunt u sturen op winstgevende campagnes en meer verwijzende websites die voor extra omzet zorgen. Maar wat als Google Analytics aangeeft dat ‘bankieren.ideal.ing.nl’ een van uw belangrijkste bronnen is en daarnaast een groot deel van uw bestellingen toegeschreven krijgt? Expand Online omschrijft een praktische oplossing die dit probleem niet alleen reactief, maar ook proactief voorkomt.

Tekst: Harm te Molder

Oorspronkelijke bron
Vanzelfsprekend zijn ING en PayPal niet de websites waar bezoekers oorspronkelijk vandaan zijn gekomen (op een enkele uitzondering na misschien). Bezoekers verlaten tijdens een aankoop doorgaans tussendoor uw webshop om de betaling uit te voeren op een pagina met een ander domein. Vervolgens keren zij weer terug naar uw website, waarbij de betaalpagina kan worden gezien als verkeersbron naar uw webshop. In dit geval kan het voorkomen dat Analytics een nieuwe sessie registreert waarbij de betaalpagina wordt opgenomen in het rapport ‘Alle verwijzingen’.

Omdat de bedankpagina meestal na de betaling wordt weergegeven, wordt de bestelling veelal toegewezen aan de betaalprovider, wat de resultaten van uw webshop flink kan vertekenen. Deze bestellingen zijn eigenlijk voortgekomen uit andere verkeersbronnen. Gelukkig biedt de nieuwste versie, Universal Analytics, hier een goede oplossing voor: verwijzingsuitsluitingen (in het Engels: referral exclusions).

Verwijzingsuitsluitingen instellen
Het is mogelijk om bepaalde domeinen op te nemen als verwijzingsuitsluiting, wat betekent dat deze domeinen niet meer gezien worden als verkeersbron. Een gevolg van het uitsluiten van bijvoorbeeld betaalproviders kan zijn dat het aantal sessies enigszins daalt, maar het grote voordeel is dat de bestellingen (of andere conversies) nu wel worden toegeschreven aan de juiste verkeersbron.
Ga via ‘Beheerder’ naar ‘Trackinginfo’ en klik vervolgens op ‘Lijst met verwijzingsuitsluitingen’:

Vervolgens kunnen de verwijzingsuitsluitingen toegevoegd worden. Voor meer informatie hierover, zie de Google supportpagina.

Overzicht betaalproviders
Het uitsluiten van betaalproviders die u tegenkomt in de lijst met verwijzingen is een goede manier om het probleem tegen te gaan. Wij geven echter de voorkeur aan proactief uitsluiten van betaalproviders, in plaats van reactief. Om dit mogelijk (en gemakkelijk) te maken hebben wij betaalproviders van ons klantenbestand geaggregeerd tot een zo compleet mogelijke lijst. Deze vindt u hier. Wij nodigen iedereen uit deze lijst aan te vullen, om deze zo actueel en volledig mogelijk te houden.

Harm te Molder is seo- & analytics consultant bij Expand Online.