Twinkle | Digital Commerce

Alibaba steekt extra geld in het Chinese platteland

2017-05-27
180101
  • 1:60

Het digitale gat tussen de Chinese steden en het platteland wordt groter en groter, stelt Alibaba’s Jack Ma vast, en daarmee de welvaartsverschillen. Om het tij te keren zal Alibaba zijn investeringen in rurale e-commerce de komende tijd opschroeven.

Dat zei Jack Ma, de grote man achter Alibaba, gisteren op een bijeenkomst in de Chinese provincie Guangdong. Hij wees op verschillende geslaagde projecten van zijn bedrijf op het platteland en hij bedankte de lokale autoriteiten. ‘Wat Alibaba daar doet is geen stunt’, benadrukte hij. ‘Het is oprecht.’

Groeipotentie
China is de Verenigde Staten voorbijgestreefd als grootste e-commerce natie ter wereld. Ecommerce Europe bracht gisteren een rapport uit over de ontwikkeling van de online consumentenbestedingen in de verschillende delen van de wereld. Daaruit blijkt dat nog lang niet de helft van de Chinezen toegang heeft tot internet. Zij die dat wel hebben en ook online aankopen doen, besteden gemiddeld veel minder op internet dan bijvoorbeeld Europeanen en Amerikanen doen. De groeipotentie is er, met andere woorden, enorm.

Kinderschoenen
Hoewel China snel urbaniseert, woont nog altijd bijna de helft van de bevolking op het platteland. Achterblijvende educatie, beperkte aanwezigheid van breedband en smartphones en onderontwikkelde infrastructuur zorgen ervoor dat online kopen er nog in de kinderschoenen staat. Ma belooft dat Alibaba ‘een hele hoop energie’ zal steken in alle facetten van rurale e-commerce. ‘We hopen echt dat we e-commerce naar alle Chinese dorpen kunnen brengen, zodat mensen op het platteland iets meekrijgen van het stadsleven en ze hun eigen producten aan stedelingen kunnen slijten.’ Volgens de excentrieke voorman is de binnenlandse vraag naar authentieke agrarische producten hoog, door de aanhoudende zorgen over voedselveiligheid.

Volksverhuizing
E-commerce kan er voor kan zorgen dat hoger opgeleiden de stad verlaten om de dorpen economisch omhoog te stuwen, is Ma’s overtuiging. ‘Laat de mensen op het platteland terugkeren naar de aarde, laat de intellectuelen terugkeren naar de boerderijen en verspreidt de producten van hun landbouw over de hele natie. Pas dan zal er echt een consumptiecultuur ontstaan’, vertaalt Tech In Asia Ma's speech.

Big data cloud computing
Alibaba zal onder meer gaan investeren in de agrarische financiële sector en in plattelandsdistributie, belooft Ma. Big data cloud computing is de basis voor al Alibaba's digitale activiteiten die het leven op het platteland makkelijker en efficiënter moeten maken.
 
Zie ook: Jack Ma (Alibaba): de visie van een niet-technisch genie (Wijnand Jongen, 27 mei 2014)


Gerelateerde artikelen: