Twinkle | Digital Commerce

EBay: click & collect en same day delivery in Duitsland

2017-11-11
308202
  • 1:52

Duitse gebruikers van eBay kunnen artikelen met een click & collect symbool voortaan ophalen bij verkopers. Ook heeft eBay een experiment aangekondigd met same day delivery bij onze oosterburen, in samenwerking met DHL.

EBay heeft een aantal introducties gedaan in Duitsland, waaronder kopen op rekening, een centraal winkelmandje en click & collect. Verkopers kunnen klanten naar hen toe laten komen om een aankoop op te pikken. Onder andere Butlers, Gravis, Porta, Möbel Boss, Atelco en Motoo bieden de landelijke en kosteloze afhaalmogelijkheid sinds deze week aan in hun filialen. Binnenkort zullen ook Conrad en andere ketens zich aansluiten.

(NB: het gaat bij click & collect in Duitsland om eigen afhaallocaties, niet om ‘externe’ afhaalpunten waar orders van verschillende online retailers klaar liggen.)

Same day delivery
Samen met DHL Paket zal eBay ook een pilot met same day delivery (pdf) gaan draaien in Berlijn. Er komt een speciale website voor. Orders voor 14.00 uur ’s middags worden ’s avonds tussen acht en tien geleverd. Volgens eBay zullen vijf tot tien partijen deelnemen aan de proef, die binnenkort start en minstens tot eind dit jaar loopt. EBay en DHL zeggen zo ervaring op te willen doen met bezorging op de dag van bestelling in Duitsland.

Click & collect in de UK
Gisteren werd ook bekend dat eBay de drempel voor Britse verkopers om click & collect aan te bieden heeft verlaagd. Tot voor kort moesten shoppers producten binnen 24 uur na bestelling kunnen oppikken in een winkel van de vaste partner Argos en dan ook nog eens kosteloos. Dat kon voor veel webwinkeliers niet uit. Nu kunnen ze ook afhalen na bijvoorbeeld twee dagen als optie voorschotelen.

EBay Now
Terwijl eBay in Duitsland een proef optuigt met DHL voor same day delivery, blijft het op de Amerikaanse thuismarkt stil rondom de eigen bezorgdienst eBay Now. De aangekondigde uitbreiding naar een groot aantal nieuwe steden bleef uit. In een recent interview met Re/code laat ceo John Donahoe doorschemeren dat eBay voorlopig geen energie zal steken in de dienst. Hij geeft aan dat samenwerkingen zoals die met het Britse Argos op het gebied van click & collect meer toegevoegde waarde bieden voor klanten. Kop van het artikel: ‘EBay’s same day delivery experiment is essentially dead.’