Stel, uw webshop breidt uit naar het buitenland. Alles wordt voorbereid, teams worden samengesteld en de lanceerdatum wordt bepaald. Na maandenlang dagelijks overleggen, keihard werken en de nodige financiële investeringen is de dag eindelijk daar: de webshop gaat live.
Maar dan: u komt er achter dat u bent vergeten de zoekmachinemarketinginspanningen (‘seo’, in het vervolg) aan te passen aan de landen naar keuze. In dit artikel beschrijft Hans Lemmens van De Nieuwe Zaak drie overwegingen bij het inzetten van multiregionale en meertalige seo.
Tekst: Hans Lemmens
Bij multiregionale en meertalige seo zijn talloze overwegingen noodzakelijk, om ervoor te zorgen dat bestaande resultaten niet zullen verslechteren en investeringen niet voor niets zullen zijn. In dit artikel beschrijf ik enkele van die overwegingen. Onthoud wel dat iedere situatie uniek is en er niet een one size fits all-oplossing bestaat. Ik geef u dus niet zozeer antwoorden op multiregionale en meertalige seo-vraagstukken, maar bied u juist argumenten die u nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.
Overweging 1: landen versus talen
Het verschil tussen een multiregionale webshop en een meertalige webshop is dat een multiregionale webshop zich richt op meerdere landen, terwijl de meertalige webshop zich richt op meerdere talen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar wanneer er over een internationale webshop wordt gesproken vallen multiregionaal en meertaligheid veelal onder de noemer internationaal. Dit terwijl vanuit seo-oogpunt het verschil juist belangrijk is.
Want nadat u hebt besloten om internationaal te gaan met uw e-commerce site, is een eerste overweging vanuit seo-oogpunt of u wilt targetten op landen of op talen. Kiest u voor landen? Dan zult u voor elk land een variant van uw webshop moeten maken. Kiest u voor talen? Dan zult u voor iedere taal een variant moeten creëren.
Wanneer u op landen target is uw webshop vaak relevanter voor een specifiek land, dan wanneer u met één taal op meerdere landen target. Laten we dit concreet maken: of u hebt drie aparte varianten voor de landen Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Australië (1). Of u hebt één taalvariant voor deze drie Engelstalige landen (2). Met deze taalvariant bent u overigens ook vindbaar voor alle andere Engelstalige gebruikers ter wereld.
U begrijpt dat het onderhouden van optie twee minder tijd zal kosten. Daartegenover staat wel dat de Engelse content niet exact afgestemd kan worden op de bezoekers uit alle drie de landen, waardoor u niet voor elk land superrelevant kan zijn. Met optie één kunt u er wel voor zorgen dat de Engelse content per land zo relevant mogelijk is.
Tot slot moet u uzelf goed afvragen met hoeveel en welke landen of talen u in de toekomst wilt uitbreiden. Want sommige keuzes zijn voor nu nog geen probleem, maar zodra er meer landen of talen bijkomen, kan dat in de toekomst wel voor problemen zorgen.
Zo kunnen uw toekomstplannen bijvoorbeeld invloed hebben op uw domeinkeuze. Is uw gewenste domein tegen de tijd van uitbreiding nog wel beschikbaar? Hebt u de capaciteit om aan de autoriteit van een apart ccTLD domein te werken? Of kunt u toch beter voor een domein met ccTLD kiezen, waarbij de shops van elkaars autoriteit profiteren?
Overweging 2: domein met gTLD of domeinen met ccTLD
Een domeinnaam heeft meestal een van de volgende drie Top Level Domeinen (TLD’s):
1. gTLD = generiek Top Level Domein (zoals .com of .net)
2. rTLD = regionaal Top Level Domein (zoals .eu en .asia)
3. ccTLD = country code Top Level Domein (zoals .nl of .be)
In feite worden rTLD’s door zoekmachines als gTLD behandeld en daarom beperken we ons in dit artikel tot gTLD’s en ccTLD’s. Vanuit seo-oogpunt hebben beide voor- en nadelen bij multiregionale en meertalige webshops.
Met de zogeheten country code Top Level Domains (ccTLD) target u bijvoorbeeld automatisch op hetzelfde land als het land in de country code. Met een Generic Top Level Domain (gTLD) target u uw website niet automatisch op een land. Daarvoor kunt u bij belangrijke zoekmachines GeoTargeting instellen. Meer informatie over GeoTargeting bij Google vindt u hier en voor Bing vindt u deze hier. Een overzicht van TLD’s waarvoor Google GeoTargeting toelaat vindt u hier.
Waarschijnlijk is vanuit seo-oogpunt de autoriteit de meest voor de hand liggende factor bij het kiezen van het domein. Stel dat u een vijftal landen op een domein met gTLD zet, dan profiteren al deze landen van de autoriteit van het domein. Creëert u voor elk van die landen een afzonderlijk domein met ccTLD, dan kost het u aanzienlijk meer capaciteit om te zorgen dat elk land hetzelfde niveau van autoriteit krijgt als dat ze bij een gezamenlijk domein met gTLD zouden krijgen.
Houd er ook rekening mee dat als u voor afzonderlijke subdomeinen kiest bij een gTLD, dat deze net als bij afzonderlijke domeinen met ccTLD niet optimaal van elkaars opgebouwde autoriteit zullen profiteren.
De belangrijkste factor bij de afweging tussen een ccTLD en gTLD is misschien wel de betrouwbaarheid die domeinen naar bezoekers uitstralen. Voor Fransen straalt het domein http://www.voorbeeld.fr/ misschien wel meer betrouwbaarheid uit omdat .fr dichterbij staat dan een domein met .com én submap per land, zoals: http://www.voorbeeld.com/fr/. Dit kan dus invloed hebben op bezoekersaantallen en conversiepercentage.
Wilt u overigens wereldwijd vindbaar zijn op een of meer talen? Dan is een domein met gTLD een must; een ccTLD zorgt voor een regionale targeting waarmee u relevanter bent in een specifieke regio en minder relevant bent in andere regio’s.
Overweging 3: wat laat u zien op de homepage?
Bij multiregionale en meertalige websites is de insteek van de homepage ontzettend belangrijk. Dit is namelijk dé plek waar het grote gros van uw converterende bezoekers binnenkomt. Het is dé pagina die het hoogste in de navigatiestructuur ligt en de hoogste autoriteit heeft. Dit laatste maakt het ook dé pagina die de meeste autoriteit te verdelen heeft.
Denk dus goed na over wat u bezoekers laat zien op de homepage en hoe u met bezoekers omgaat.
Volgens Google zijn er voor de homepage drie opties die u kunt overwegen:
1. Laat elke bezoeker dezelfde content zien
2. Laat elke bezoeker zelf kiezen
3. Laat content zien op basis van regio en taal van de bezoeker
Bij optie één laat u op de homepage dus standaard één land- of taalvariant zien aan iedere bezoeker. Deze optie kan handig zijn in de volgende situatie. Stel, u hebt een goedlopende webshop in Nederland: http://www.voorbeeld.com/. U wilt uw speelveld vergroten en ook in Duitsland en België vindbaar worden. U besluit om de Duitse en Belgische shop ook op het .com domein te plaatsen. In dit geval kunt u er dus voor kiezen om de Nederlandse variant altijd op de homepage te laten zien. Zou u er namelijk voor kiezen om de Duitse, Belgische of een keuze pagina te tonen? Dan moet u er rekening mee houden dat de Nederlandse shop altijd een laag dieper in de navigatiestructuur komt. Dit betekent minder autoriteit, een slechtere vindbaarheid en dus een daling in de omzet die u momenteel al binnen krijgt.
Kiest u voor de Nederlandse variant als homepage, dan komen natuurlijk wel de Duitse en Belgische shop een laag dieper in de navigatiestructuur te liggen. Maar laten we wel wezen: hier hebt u niets op te verliezen. En Duitse of Belgische bezoekers die op de homepage terecht komen kunt u middels een pop-up altijd attenderen op het feit dat er een geschiktere pagina voor hen bestaat (waar ze direct naartoe kunnen klikken).
Bij optie twee biedt u op de homepage standaard alle land- en/of taalvarianten aan, zodat bezoekers zelf kunnen kiezen. Dit betekent dat ieder land en/of taal evenveel autoriteit van de homepage krijgt. Deze oplossing kunt u bijvoorbeeld overwegen in de volgende situatie: u hebt een goedlopende webshop op http://www.voorbeeld.nl/ en u wil uitbreiden naar België, Frankrijk, Duitsland en Denemarken zonder dat dit ten koste gaat van de resultaten op het .nl-domein. U wilt daarnaast dat deze vier landen optimaal profiteren van elkaars (nog op te bouwen) autoriteit.
In dit geval zou u er dus voor kunnen kiezen om de vier shops op http://www.voorbeeld.com te lanceren, waarbij de bezoeker zijn of haar eigen land kan kiezen. Ook deze landen hebben niets te verliezen en er is niet per se één land dat de meeste linkwaarde moet krijgen. Overigens kunt u op dit .com-domein ook kiezen voor optie één, waarbij u één van de vier landen op de homepage toont. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat een ‘keuzepagina’ conversieverlagend kan werken.
Bovenstaande kans op een ‘conversie-killer’ hebt u bij de door Google opgegeven optie drie niet. Hier worden bezoekers op basis van locatie en/of taal doorverwezen naar de juiste content. In feite krijgen bezoekers dus altijd de land- en/of taalvariant te zien die aansluit bij hun land en gesproken taal. Indien u voor deze insteek kiest, dient u er wel voor te zorgen dat zoekmachines uw site volledig kunnen crawlen en dat u cloaking te allen tijde uitsluit.
Naast de keuze voor landen of talen, domeinen met gTLD of ccTLD en de insteek van de homepage zijn er nog talloze andere overwegingen die u mee moet nemen bij een multiregionale en meertalige e-commerce site. Bijvoorbeeld de navigatiestructuur. Geeft u elk land eenzelfde navigatiestructuur of juist niet? Wanneer u dit niet doet, kan het namelijk betekenen dat de hreflang lastiger te implementeren is. Een voordeel is in dit geval wel dat u de content exact kan afstemmen op uw buitenlandse doelgroep.
En wat doet u in landen waar meerdere talen worden gesproken? Zeker als u doorverwijst op basis van locatie dient u te overwegen op welke taalvariant bezoekers terecht komen. En wat doet u met Franstalige bezoekers als u geen Franstalige variant van uw webshop hebt?
Zoals u ziet zijn er binnen de complexiteit van multiregionale en meertalige seo talloze overwegingen noodzakelijk, om te zorgen dat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Hans Lemmens is copywriter en SEO consultant bij De Nieuwe Zaak.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
3 overwegingen voor vindbaarheid in het buitenland
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.