Twinkle | Digital Commerce

Hoe presenteert u een design zo tastbaar mogelijk?

2017-05-28
180101
 • 3:16

Tijdens het ontwerpen van een website of app zijn er diverse momenten binnen het project waarop het design gepresenteerd moet worden. Print u de designs uit? Laat u ze zien met een beamer? Of gebruikt u een tool waarmee de designs tot leven komen in een prototype?

Tekst: Elke Smit

Het presenteren van een design kan op verschillende manieren en ook met verschillende tools. In dit artikel beschrijf ik hoe u een design goed en makkelijk kunt overbrengen.

Een goede presentatie van het design en daaropvolgende feedback maken het verschil tussen een efficiënt proces en het wekenlang heen en weer schieten van designs tussen klant en projectteam.

Responsive design
Vroeger was het voldoende om een design te presenteren als statisch ontwerp. Met de opkomst van responsive design en de mogelijkheid om veel meer mini-interacties, animaties en video te gebruiken zijn online media veel dynamischer geworden. Het presenteren van statische afbeeldingen vergt veel van het voorstellingsvermogen van mensen en de kans bestaat dan ook dat elementen van een site niet goed overkomen. Dit kunt u goed zien wanneer u de mobiele verschijningsvorm van een webdesign ‘plat’ presenteert, bijvoorbeeld door de designs uit te printen op A3-formaat. De klant ziet hierdoor het design in zijn geheel terwijl hij normaliter het design slechts tot de vouw ziet:

Interactief presenteren
Een design presenteren is dan ook een van de belangrijkste en lastigste taken voor een designer. Zorg er daarom voor dat de presentatie dicht bij het werkelijke gebruik van straks komt en presenteer uw design interactief (gif).

Prototype
Een goede manier om een design te presenteren is via een prototype. Waar het omzetten van uw schermen naar een prototype in het verleden veel tijd in beslag nam, is het tegenwoordig mogelijk binnen enkele minuten een werkend prototype te hebben. De grootste voordelen van het presenteren van het design via een prototype zijn de volgende:

 • Men ziet het design direct in de browser, onafhankelijk van device
 • Men kan door het design heen klikken
 • Het design kan direct getest worden op gebruiksvriendelijkheid
 • Er is weinig ruimte voor misinterpretatie, wat leidt tot betere feedback
 • Klant kan design makkelijk delen binnen eigen organisatie
 • Een prototype helpt ook designers in het proces

Er zijn online diverse tools te vinden om uw designs snel om te zetten naar een prototype. Bij Jungle Minds maken we op dit moment gebruik van de volgende tools:

-> Marvel: binnen enkele seconden een werkend prototype
Een van de tools waar wij sinds kort mee werken is Marvel. Een supereenvoudige omgeving waarmee u binnen een korte tijd een clickable prototype kunt bouwen van uw sketches, wireframes en designs. Daarnaast is de tool simpel opgezet waardoor u zichzelf als designer niet verliest in de mogelijkheden. De voordelen van Marvel:

 1. Marvel creëert prototypes voor elk device
 2. Marvel update uw prototype zonder er iets voor te doen, via Dropbox

 3. Marvel ondersteunt Photoshop.


-> Prototyping on paper (POP)
Bent u nog niet zover dat u een design kunt laten zien, maar heeft u wel een idee dat u wilt toetsen bij de klant? Maak dan gebruik van prototyping on paper, algemeen afgekort tot POP. POP werkt op de volgende manier:

 • Design op papier: schets uw idee in wireframes op papier
 • Maak een foto van uw schets
 • Simuleer: creëer een storyboard door schetsen aan elkaar te linken.
 • Deel & feedback: deel uw prototype met de klant of uw interne opdrachtgever. Zij kunnen het prototype direct gebruiken op hun iPhone, iPad of desktop en direct feedback geven.

Breng uw design tot leven
Om het verhaal achter het design en het design goed over te brengen is het belangrijk om dicht bij de werkelijkheid te blijven en uw design al tijdens de presentatie interactief te maken. Maak gebruik van simpele tools als Marvel en POP om snel en eenvoudig een prototype te maken. Op deze manier gaat het design leven en weet de oprachtgever direct hoe het eruit komt te zien.

Hierboven zijn slechts twee van de vele tools genoemd die online beschikbaar zijn om uw concept/design tot leven te brengen. Met welke tools heeft u goede ervaringen?

Elke Smit is projectleider bij Jungle Minds. Dit artikel verscheen eerder op de site van het adviesbureau.