Twinkle | Digital Commerce

'Reken niet op uitstel Sepa'

2017-11-11
24171354
  • 1:45

Webwinkeliers die nog niet geheel zijn voorbereid op de migratie naar Sepa, doen er volgens Thuiswinkel.org goed aan hun betaalzaken voor 1 februari voor elkaar te maken. Ze moeten niet rekenen op het uitstel dat vorige week werd geopperd door eurocommissaris Barnier.

Barnier wil bedrijven zes maanden extra tijd te geven om zich klaar te maken voor Sepa, de Single Euro Payments Area die betalingen in de Europese Unie moet harmoniseren. Buitenlandse én binnenlandse betalingen kunnen straks alleen nog worden gedaan met een International Bank Account Number (IBAN). Nederlandse rekeningnummers verdwijnen.

Gevaar
Al geruime tijd is de deadline voor de Sepa-migratie gesteld op 1 februari 2014, maar ondernemers krijgen mogelijk een half jaar respijt. De banken, VNO-NCW en MKB Nederland keerden zich al tegen het uitstel. Thuiswinkel.org zegt ‘verbaasd’ te zijn over het voorstel daartoe. Op de eigen site schrijft de belangenvereniging vandaag: ‘Omdat het nog maar de vraag is óf en wanneer dit voorstel door het Europese Parlement en de Raad van Ministers zal worden aangenomen, leidt dit voorstel vooral tot onrust en het gevaar dat ondernemers die nog niet of pas net begonnen zijn door dit voorstel misschien worden verleid om achterover te leunen.’

Dringend advies
Beleidsadviseur Paul Alfing roept online ondernemers op de deadline van 1 februari vooral aan te houden. Bedrijven die nog niet aan de migratie zijn begonnen adviseert hij ‘dringend’ om snel een begin te maken: ‘Reken niet op uitstel’. Webwinkeliers die de overstap echt niet halen, kunnen de komende twee weken benutten om met hun bank alternatieven te bespreken en bijvoorbeeld een conversiedienst te regelen, oppert Thuiswinkel.org.

Tegen uitstel
Overigens hoopt de belangenvereniging zelf ook dat de migratiedatum van 1 februari gehandhaafd blijft. Uit het bericht van vandaag: 'Daarmee wordt voorkomen dat de banken een half jaar langer dan gepland twee systemen in de lucht naast elkaar moeten houden. Dat zijn onnodige kosten. Verder is het voor alle ondernemers die hard gewerkt hebben om op tijd klaar te zijn nogal zuur dat trage collega's min of meer beloond worden voor hun afwachtende gedrag.’