Twinkle | Digital Commerce

Omzet Amazon fors lager dan verwacht

2017-05-27
182101
  • 1:36

Amazon is in 2013 weer uit de rode cijfers gekomen. Na in 2012 een verlies van 39 miljoen dollar te hebben geboekt, was er vorig jaar weer sprake van een flinke winst van 274 miljoen dollar. Het laatste kwartaal verliep op het eerste gezicht al even rooskleurig, hoewel de inkomsten fors lager waren dan verwacht.

Amazon noteerde een omzet van 74,45 miljard dollar voor het gehele jaar 2013. Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van de 61,09 miljard dollar in 2012. Ondanks dat de laatste drie maanden van het jaar goed waren voor 25,59 miljard dollar, bleken de verwachtingen van het bedrijf over deze periode te hoog te hebben gelegen. Amazon behaalde de verwachtte 26,1 miljard dollar bij lange na niet.

Minder winst
De winst in het vierde kwartaal werd weliswaar meer dan verdubbeld (van 97 miljoen dollar eind 2012 naar 239 miljoen dollar eind 2013), maar bleek niet aan de verwachtingen van de aandeelhouders te voldoen. Amazon bood zijn Kindle-producten rond de kerstdagen tegen zeer lage prijzen aan, waardoor het bedrijf minder winst kon maken per artikel. De internationale verkoop steeg in de laatste drie maanden met 13 procent, 8 procent minder dan de groei in 2012.

Internationaal
Voor het komende kwartaal voorspelt de e-commerce reus voorzichtig een groei van 13 tot 24 procent. De omzet zou dan volgens het bedrijf uitkomen tussen de 18,2 miljard dollar en 19,9 miljard dollar.

Het jaar in vogelvlucht
Het afgelopen jaar heeft Amazon zijn eigen Kindle-producten via diverse kanalen gepromoot. Het bedrijf breidde daarnaast uit naar nieuwe verkoopgebieden als India, waar het een dc opende. Ook was Amazon veel in het nieuws vanwege diverse stakingen van het personeel in Duitsland om de 'slechte arbeidsomstandigheden' in de magazijnen en kondigde de e-commerce speler over vijf jaar bestellingen met drones te willen leveren.