Hoewel het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) formeel nog blijft bestaan, hoeven webwinkeliers volgend jaar geen heffing meer te betalen. De verplichte heffing was veel online ondernemers een doorn in het oog.
In hun regeerakkoord spraken VVD en PvdA vorig jaar af de product- en bedrijfschappen op te heffen. Ondernemers die gezamenlijk activiteiten ten behoeve van een sector willen oppakken, zouden zich voortaan moeten organiseren in private organisaties zoals brancheverenigingen. Een collectieve aanpak met een verplichte heffing is volgens de partijen niet meer van deze tijd.
Hogere heffing
Het HBD hield toen al enige tijd rekening met een opheffing, getuige een Twinkle-interview met voorzitter Elrie Bakker-Derks in mei 2012. Groot was dan ook de verontwaardiging toen webwinkeliers begin dit jaar een hogere algemene heffing voor 2013 ontvingen. Veel online ondernemers tekenden daartegen bezwaar aan en/of ze betaalden niet, waarna ze de deurwaarder op bezoek kregen.
Extra kosten
De hogere algemene heffing (110 euro, tegenover 79 euro in 2012) voor dit jaar was deels het gevolg van ‘extra kosten die verband houden met de overdracht van activiteiten en de afbouw van het HBD’, liet het bedrijfschap weten. Woordvoerder Hans Verweij zei afgelopen maart dat een heffing voor 2014 niet was uitgesloten.
Afbouw
Een nieuwe heffing komt er niet, is inmiddels zeker. Wel blijft er een HBD-bestuur aan om de administratieve en juridische afbouw in goede banen te leiden en om een vinger aan de pols te houden bij branche- en koepelorganisaties die bepaalde activiteiten overnemen. ‘Maar na 31 december staan er voor het HBD geen eigen activiteiten meer gepland’, laat Verweij vandaag weten. ‘Waarschijnlijk is het HBD op 1 januari 2015 ook formeel opgeheven.’
Tsja, lijkt op een releik uit het verleden. Toch vraag ik me af of het HBD zichzelf geen nieuwe invulling kan geven. Juist nu staan vele retailers onder zware economische druk. Wanneer men op vrijwillige basis bijdragen vraagt en echt waarde kan toevoegen (ook voor online ondernemers) moet daar toch een toekomst liggen? Het mag toch geen reden zijn om een organisatie op te doeken als het geld niet meer vanzelf binnenkomt. Kom op, ondernemen en waarde creeren voor je leden!
Wij zijn een bezwaarprocedure gestart bij het college van beroep.
Echter de kosten zijn 318,00 en de kosten van 110,00. dus lijkt het handiger e.a. toch te betalen voor 2013.
De toegevoegde waarde van het HBD voor webwinkeliers is minimaal zeker als je kijkt naar het aantal webwinkeliers in NL en wat er dan verkregen is.
Wie heeft hier ervaring in of wel een advies?
Wij hebben kort geleden pas deze heffing betaald. Vonden dit uiteraard niet terecht (gezien onze branche, maar ook omdat het vrij duidelijk was dat HBD in 2014 niet meer zou bestaan), maar de kosten in tijd en geld wegen niet op tegen het bedrag dat aan heffing gerekend wordt.
Dus verlies genomen en betaald, niet graag, maar voor ons de meest verantwoorde optie.
Je kan er heel makkelijk onderuit. Wijzig je KVK omschrijving zodat je niet als webshop staat ingeschreven, maar bijv. online informatiesite. Schrijf dan terug naar HBD dat je helemaal geen webshop bent en klaar. Heb ik ook zo gedaan jaren geleden en werkte prima.
geldt dit voor alle heffingen?? Heeft mij onnodig veel geld gekost.
Alles van HBD. Want als je geen (web)winkel bent, heb je verder niks met HBD te maken. Ik werd gewoon helemaal uit de HBD database gehaald.
Wij hebben alleen een internetwinkel en zijn belast met 79,00 + bestemmingsheffing van 200,00. Helaas al betaald
Is dit dan juist, ik lees bedragen ven 110,--
Ik heb op 7 december een rekening gekregen van HBD en nog niet betaald. Als ik nu betaal, dan ben ik dus 110,- kwijt voor 3 weken want volgend jaar gelden geen heffingen meer als ik het goed begrijp. Zit iemand in dezelfde situatie? Heeft iemand een tip hoe ik dit het beste aankan pakken? Mijn webwinkel is zelfs nog niet eens online!
En als je bedenkt dat een webwinkel soms moeizaam van de grond komt... er wel eens geld bij moet... Dan is die HBD heffing echt een last. Blij met deze beslissing!